Вести

Министар Благојевић обишао радове на реконструкцији и доградњи Дечјег одељења Здравственог центра у Зајечару

Министар Благојевић обишао радове на реконструкцији и доградњи Дечјег одељења Здравственог центра у Зајечару

Министар за јавна улагања Марко Благојевић и државни секретар у министарству Миљан Ранђеловић заједно са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и директором Здравственог центра Зајечар Мирославом Стојановићем обишли су радове на реконструкцији и доградњи Дечјег одељења Здравственог центра у Зајечару.

Том приликом министар за јавна улагања Марко Благојевић рекао је да радови теку планираном динамиком и да верује да ће бити готови до краја године и да је управо овим пројектом обнове и доградње Дечјег одељења започет пројекат реконструкције комплекса Здравственог центра Зајечар. Благојевић додаје да је објекат Дечјег одељења пројектован по највишим стандардима када је пружање здравствене неге деци у питању, као и да је пројектом предвиђено повећање капацитета одељења за 50 посто.

„Овај пројекат је сам по себи важан и није мали. Ради се о објекту који је када смо га затекли био девастиран и имао је око 2000 квадратних метара, по окончању ових радова имаће 3000 квадратних метара. Увећање капацитета рализовано је кроз доградњу Дечјег диспанзера који ће сада бити уз објекат Дечјег одељења, а не одвојен као што је то до сад био случај. Уз доградњу диспанзера урађена је и надградња овог објекта, тако да се у збиру добило око 1000 квадратних метара више. Дакле капацитет је већи, услови у којим ће бити пружена здравствене нега деци у овом објекту ни на који начин неће моћи да се пореди са оним што смо затекли када смо овде дошли и почели да радимо већ ће моћи да се пореди са квалитетом неге која се пружа у оваквом типу објекта било где у свету. Функционалност овог објекта је рађена према највишим стандардима и енергетска ефикасност и безбедност објекта, када се узме у обзир на пример противпожарни системи, доступност овог објекта лицима са специјалним потребама и на крају крајева и комфор који ће деца имати. Собе ће бити двокреветне и трокреветне и свака са својим тоалетом и купатилом, то је сада постао стандард у Србији”, истакао је Марко Благојевић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је овом приликом рекао да ће објекат Дечјег одељења у Зајечару имати и најмодерније операционе сале, ненатологију и много тога што је најмлађим становницима Зајечара, али и читавог Тимока недостајало.

„Овај нови објекат биће центар Тимочке крајине када се ради о дечијим одељењима и збрињавању најмлађих. Очекујемо да у наредном периоду започнемо и изградњу Геронтолошког центра у који ће се селити одељења која иду даље на реконструкцију, ту је и породилиште и грудно одељење, хирургија и све остало што је садржај нашег здравственог центра. Када буде завршен комплетно, постаће центар за све гране здравства које можемо да покријемо. Ми у поројекту развоју града од 2024 до 2030. године планирамо да преко пута направимо и један хелиодром за најхитније случајеве, да пацијенте које морамо што пре да пребацимо до великих клиничких центара”, рекао је Бошко Ничић.

Благојевић је додао да је ово само један у низу пројеката који се у сектору здравства ради и да је здравство на првом месту приоритета Владе Репбулике Србије.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.