Вести

Зајечар обележио Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

Зајечар обележио Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. маја, делегације Амбасаде Руске федерације, Града Зајечара, Војске Србије и борачких организација положиле су данас венце код Спомен костурнице на Старом гробљу у Зајечару, посвећене ослободиоцима Зајечара у Другом светском рату, где поред бораца Народноослободилачке армије Југославије, почивају 1363 припадника Црвене армије. Заједно су дали животе борећи се за ослобођење Зајечара и будућност будућих генерација.

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, у салону Градске управе у Зајечару, организован је пријем за Виктора Молчанова, секретара Амбасаде Русије у Србији, као и за представника Војске Републике Србије, команданта Тимочке бригаде Сашу Тодорова.

Градоначеник Зајечара Бошко Ничић је на пријему истакао да се жртва оних који су дали своје животе за слободу народа треба увек чувати и поштовати.

„Ти људи су положили своје животе за нашу слободу и увек ћемо то памтити, давати почаст и драго ми је што ову традицију настављамо и што ценимо жртве оних који су своје животе уградили у слободу коју ми баштинимо више од 70 година. Чуваћемо и поштоваћемо њихове жртве“, казао је први човек града Зајечара.

Виктор Молчанов, секретар Руске амбасаде у Србији је такође напоменуо важност чувања и неговања херојских подвига.

„У име његове екселенције амбасадора Александра Харченка, желим да захвалим градоначелнику и свим организаторима овог догађаја, да се увек сећате српских и руских хероја, црвеноармејаца који су дали своје животе и обезбедили будућност за следеће генерације. Сада је веома битно да чувамо њихове херојске подвиге и никад да то не заборавимо. Вечна слава палим борцима и срећан Дан победа“, рекао је Молчанов на пријему.

Дан победе обележава се као сећање на дан када је пре 77 година извојевана победа над фашизмом у Другом светском рату, а прилика је да се ода пошта свим херојима борбе за слободу.

Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.