Вести

Изложба Олимпијског комитета Србије „Пут правих вредности” отворена на Феликс Ромулијани Тимочка

Изложба Олимпијског комитета Србије „Пут правих вредности” отворена на Феликс Ромулијани

На локалитету Феликс Ромулијана отворена је изложба Олимпијског комитета Србије под називом "Пут правих вредности".

На изложби је представљен настанак олимпизма у Србији, као и хронологија учешћа српских олимпијаца на Летњим олимпијским играма од 1912. до 2020. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима делегација, као и мање познате занимљивости у вези са Играма.

Помоћник градоначелника Зајечара за омладину и спорт Милан Станковић истакао је овом приликом да је ова изложба само још један доказ успешне сарадње града Зајечара и Олимпијског комитета, која траје годинама.

-Ово је прилика да приближимо ову тему и деци, а не само нашим суграђанима, већ свима онима који свакодневно долазе овде. Спорт је наш бренд који нас је највише прославио и највише скренуо пажњу на нашу земљу, јер заиста имамо пуно врхунских спортиста. Ово је само још једно признање за Зајечар, када је у питању спорт, како што је раније Зајечар имао признање од Министарства омладине и спорта и од Спортског савеза Србије, а сада и од Олимпијског комитета који је препознао наш град. Поред осталих спортских манифестација и ова изложба је једно лепо признање за нас и једна успешна сарадња са Олимпијским комитетом, поручио је Станковић.

Присутнима се обратила и џудисткиња Андреа Стојадинов, освајачица сребрне медаље на Европском првенству 2020.

-Музеји имају непроцењиву улогу у чувању нашег културног и историјског наслеђа и подсећању на срж нашег идентитета. Стога желим да изразим велику захвалност Народном музеју града Зајечара који је подржао организацију ове изложбе. Баш као што су стари Римљани ценили снагу, издржљивост и заједништво, тако и ми данас кроз спорт и олимпизам проналазимо истинске вредности које обликују нашу заједницу, рекла је Стојадинов.

-У Олимпијској години, на иницијативу Олимпијског комитета Србије, постали смо део серије изложби. Ово је последња изложба пред Олимпијаду. Драго ми је и поносим се тиме што је Зајечар део ове организације. Значајна је изложба, једна ретроспектива олимпијског спорта од 1912. године до данас. Посетиоци ће у наредних месец дана имати прилику да виде све то када дођу на Ромулијану, истакао је Вујадин Милошевић, директор Народног музеја у Зајечару.

Ово је осмо издање изложбе „Пут правих вредности”. Изложба је први пут постављена 2021. године у Галерији Српске академије наука и уметности, након чега је исте године гостовала у Народном музеју града Зрењанина, у Галерији савремене уметности Народног музеја у Пожаревцу 2022. године, у Универзитетској галерији у Крагујевцу и у Изложбеном павиљону Универзитета у Новом Саду 2023. године, у Народном музеју у Смедеревској Паланци и у Народном музеју Крушевац ове године.

Публика ће изложбу на касноантичком локалитету Феликс Ромулијана моћи да разгледа до 6. маја ове године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.