Вести

У Зајечару отворена изложба и представљена књига о Николи Пашићу

У Зајечару отворена изложба и представљена књига о Николи Пашићу

У Историјском архиву „Тимочка Крајина” у Зајечару, приређена је промоција књиге „Никола Пашић кроз грађу Историјског архива у Зајечару” и отворена изложба „Никола Пашић – архивска прича”.

Књигу „Никола Пашић кроз грађу Историјског архива у Зајечару“ приредили су Никола Милутиновић, Бора Димитријевић и Велибор Тодоров, а аутор изложбе „Никола Пашић — архивска прича“ је Никола Милутиновић.

Изложба приказује живот Николе Пашића од његовог школовања до смрти и садржи многе податке везане за његово политичко деловање.

„На изложби је рађено неколико месеци, а она представља јавности документа о Пашићу која се налазе у Историјском архиву „Тимочка Крајина“ у Зајечару. Ту су изложени и оригинали и фотокопије докумената других архива, која се чувају у зајечарском Архиву. Такође, представљена су и нека нова документа која смо пронашли радећи на овој изложби. Изложба приказује Пашићев живот од његовог школовања до смрти и садржи веома интересантне податке везане за његово политичко деловање, као и његов лични и породични живот и неколико докумената који приказују његову везу са Зајечаром“, рекао је Никола Милутиновић, аутор изложбе.

Ова књига је круна једног рада на сакупљеним документима који говоре о животу и раду Пашића. И ово је одличан след таквог једног посла, да све оно што се прикупи током година да то на крају угледа светлост дана“, казао је Бора Димитријевић, коаутор књиге.

Историјски архив у Зајечару, као и Народни музеј „Зајечар“ познати су јавности као институције које су много учиниле чувајући документа о животу и раду Николе Пашића, нагласио је проф. др Александар Животић, професор Филозофског факултета у Београду.

Историјски архив „Тимочка Крајина“ у Зајечару до краја године организоваће још догађаја, а у плану су и многе промоције током 2022. године. Такође, увелико се ради и на дигитализацији архивске грађе, истакао је Велибор Тодоров, директор зајечарског Архива.

Зборник докумената о Николи Пашићу и каталог изложбе налазе се у Историјском архиву „Тимочка Крајина“ у Зајечару. Сви заинтересовани посетиоци изложбу могу погледати у галерији зајечарског Архива наредних дана, сваког радног дана од 08.00 до 15.00 сати.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.