Вести

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Два смртна исхода и још 68 инфицираних лица

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Два смртна исхода и још 68 инфицираних лица

На основу 195 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још шездесетосам (68) covid-19 позитивних особа ( 34,9% од броја тестираних).

Тридесетчетири (34 ) новоинфициране особе су женског пола и тридесетчетири (34) мушког пола старости од 4 до 85 година живота.

На десет (10) контролних тестирања немамо covid-19 позитивних особа.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 37.239 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 125 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 7.634 грађана Зајечара (3.954 женског и 3.680 мушког пола).

Од овог броја код 6.841 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу смештене су четрдесетосам (48) инфицираних особа ( 3 пријема и 2 отпуста) од чега је тридесетседам (37) пацијента на кисеоничкој подршци.

На Инфективном одељењу имамо још два (2) слободна места за смештај нових пацијената.

На Одељењу продужене неге и лечења смештено је осамнаест (18) covid-19 инфицираних особа ( 2 пријема и 0 отпуста) којима је неопхода хоспитализација а пет (5) пацијента су на кисеоничкој подршци.

На овом одељењу остало је још два (2) слободна места за хоспитализацију covid позитивних особа.

На Инфективном одељењу ЗЦ Зајечар, нажалост, имали смо два (2) смртна случаја, у последња 24 h, а као последицу ковид инфекције.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију и не успевајући да постигнемо цифру од БАР 50% ревакцинисаних, ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе са процентуално највећом стопом заражавања.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 50.206 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 22.900 грађана (50,79% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.845 грађана (48,45% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 5.461 грађана ( 12,11 %).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно око 2/3 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Уколико се настави овако слаб обухват вакцинацијом, и занемарљив раст дневно вакцинисаних првом и другом дозом вакцина, градски ШВС Зајечара, у консултацији са републичким КШ, ЗЗЈЗ и ЗЦ Зајечар, размотриће поновно увођење ванредне ситуације на територији града пошто наш здравствени систем неће још дуго моћи да трпи овакво оптерећење бројем инфицираних а посебно бројем невакцинисаних који изискују озбиљну хоспитализацију.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.