Вести

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Три смртна исхода и још 72  инфицирана лица

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Три смртна исхода и још 72 инфицирана лица

На основу 209 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још седамдесетдве (72) covid-19 позитивне особе ( 34,4% од броја тестираних).

Тридесетосам (38 ) новоинфицираних особа је женског пола и тридесетчетири (34) мушког пола старости од 3 до 78 година живота.

На три (3) контролна тестирања немамо covid-19 позитивних особа.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 37.034 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 125 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 7.566 грађана Зајечара (3.920 женског и 3.646 мушког пола).

Од овог броја код 6.777 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу смештене су четрдесетдевет (49) инфицираних особа ( 3 пријема и 1 отпуст) од чега је тридесетосам (38) пацијента на кисеоничкој подршци.

На Инфективном одељењу имамо још једно (1) слободно место за смештај нових пацијената.

На Одељењу продужене неге и лечења смештено је шеснаест (16) covid-19 инфицираних особа ( 3 пријема и 4 отпуста) којима је неопхода хоспитализација а пет (5) пацијента су на кисеоничкој подршци.

На овом одељењу остало је још четири (4) слободна места за хоспитализацију covid позитивних особа.

На Инфективном одељењу ЗЦ Зајечар, нажалост, имали смо три (3) смртна случаја, у последња 24 h, а као последицу ковид инфекције.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију и не успевајући да постигнемо цифру од БАР 50% ревакцинисаних, ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе са процентуално највећом стопом заражавања.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 50.036 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 22.870 грађана (50,72% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.821 грађана (48,40% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 5.345 грађана (11,85%).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно око 2/3 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Уколико се настави овако слаб обухват вакцинацијом, и занемарљив раст дневно вакцинисаних првом и другом дозом вакцина, градски ШВС Зајечара, у консултацији са републичким КШ, ЗЗЈЗ и ЗЦ Зајечар, размотриће поновно увођење ванредне ситуације на територији града пошто наш здравствени систем неће још дуго моћи да трпи овакво оптерећење бројем инфицираних а посебно бројем невакцинисаних који изискују озбиљну хоспитализацију.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.