Вести

У Зајечару још 64 позитивних лица на корону, преминуло једно лице

У Зајечару још 64 позитивних лица на корону, преминуло једно лице

На основу 213 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још шездестчетири (64) covid-19 позитивних особа ( 30% од броја тестираних).

Тридесетосам (38) новоинфицираних особа је женског пола и двадесетшест (26) мушког пола старости од 2 до 97 година живота.

На дванаест (12) контролних тестирања немамо covid-19 позитивних особа.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 36.594 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 125 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 7.395 грађана Зајечара (3.829 женског и 3.566 мушког пола).

Од овог броја код 6.620 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу смештене су педесетдве (52) инфициране особе ( 4 пријема , 3 отпуста) од чега је тридесетдевет (39) пацијената на кисеоничкој подршци.

На Инфективном одељењу нема слободних места за смештај нових пацијената.

На Одељењу продужене неге и лечења смештено је тринаест (13) covid-19 инфицираних особа ( 0 пријема и 1 отпуст) којима је неопхода хоспитализација а четири (4) пацијента су на кисеоничкој подршци.

На овом одељењу остало је још седам (7) слободна места за хоспитализацију covid позитивних особа.

На Инфективном одељењу ЗЦ Зајечар, нажалост, имали смо један (1) смртни случај у последња 24 h а као последицу ковид инфекције.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију и не успевајући да постигнемо цифру од БАР 50% ревакцинисаних, ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе са процентуално највећом стопом заражавања.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 49.730 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 22.826 грађана (50,63% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.761 грађана (48,26% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 5.143 грађана (11,41%).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно око 2/3 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.