Вести

Број инфицираних расте: У Зајечару још 72 заражена лица короном

Број инфицираних расте: У Зајечару још 72 заражена лица короном

На основу 237 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још седамдесетдве (72) covid-19 позитивне особе ( 30,4% од броја тестираних).

Тридесетчетири (34) новоинфициране особе су женског пола и тридесетосам (38 ) мушког пола старости од 3 до 86 година живота.

На два (2) контролна тестирања нема позитивних особа.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 33.417 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 124 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 6.337 грађана Зајечара (3.270 женског и 3.067 мушког пола).

Од овог броја код 5.824 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу смештено је четрдесетшест (46) инфицираних особа ( 4 пријема и 8 отпуста ) од чега је двадесетсетпет (25) пацијената на кисеоничкој подршци.

На Инфективном одељењу има још четири (4) слободна места.

На Одељењу продужене неге и лечења смештено је пет (5) covid-19 инфицираних особа којима је неопхода хоспитализација и нико није прикључен на кисеоник. На овом одељењу остало је још 15 слободних места за хоспитализацију covid потитивних особа.

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију и не успевајући да постигнемо цифру од БАР 50% вакцинисаних, ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе (40) са % највећом стопом заражавања.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 46.991 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 22.431 грађана (49,75% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.450 грађана (47,57% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 3.110 грађана (6,90%).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се и ако се уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно око 2/3 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.