Вести

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Још 22 новозаражена лица

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Још 22 новозаражена лица

На основу 77 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још двадесетдве (22) covid-19 позитивне особе ( 28,6% од броја тестираних).

Четрнаест (14) новоинфицираних особа су женског пола и осам мушког пола старости од 9 до 87 година живота.

Није било контролних тестирања.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 33.178 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 124 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 6.265 грађана Зајечара (3.236 женског и 3.029 мушког пола).

Од овог броја код 5.790 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу смештена је педесет (50) инфицираних особа ( 5 пријема и 5 оревида на Одељење продужене неге) од чега је двадесетпет (25) пацијената на кисеоничкој подршци.

На Инфективном одељењу нема више слободних места.

На Одељењу продужене неге и лечења смештено је пет (5) covid-19 инфицираних особа којима је неопхода хоспитализација и нико није прикључен на кисеоник. На овом одељењу остало је још 15 слободних места за хоспитализацију covid потитивних особа.

-МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију и не успевајући да постигнемо цифру од БАР 50% вакцинисаних, ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе (40) са % највећом стопом заражавања, кажу у Штабу.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 46.747 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 22.391 грађана (49,66% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.419 грађана (47,51% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 2.937 грађана (6,51%).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се и ако се уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно око 2/3 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.