Вести

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Још 18 новозаражених

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Још 18 новозаражених

На основу 90 новообрађених PCR и Аg узорака, у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још осамнаест (18) covid-19 позитивних особа ( 20 % од броја тестираних).

Девет (9) новоинфицираних особа су женског пола и девет (9) мушког пола старости од 17 до 89 година живота.

На пет (5) контролних тестирања није било covid-19 позитивних особа.

Данас је на обраду послато 21 узорка од чега 13 комерцијалних.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 30.000 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 123 раније тестираних особа у граду.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 5.545 грађана Зајечара (2.837 женског и 2.708 мушког пола).

Од овог броја, код 5.427 особе више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу, које је остало једино у covid систему, смештено је једанаест (11) оболелих ( 1 пријема и 0 отпуста) од чега су осморо пацијената на кисеоничкој потпори.

Хоспитализовани пацијенти су:

* четворо (4) из Књажевца;

* двоје (2) из Бољевца;

* двоје (2) из Кладова и

* троје (3) из Зајечара.

На Инфективном одељењу (covid систем) , преостало је још 39 слободних места, за смештај covid-19 инфицираних особа које су у стању неопходне хоспитализације.

Остали оболели, без симптома или са лакшом клиничком сликом, су у изолацији и на кућном лечењу.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 42.804 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 21.845 грађана (48,45% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 20.945 грађана (46,45% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 5 грађана (0,01%).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

-Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам једина и доказана одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се и ако се уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Градски ШВС ће пратити ситуацију наредна три дана и уколико се овај тренд настави поново ће морати да уводе ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ.

МОЛИМО ВАС, који нисте примили вакцину, да то што пре учините и тако помогнете и себи, и свима нама са којима живите, да избегнемо заражавање и теже облике covid инфекције, наводи се у саопштењу Штаба за ванредне ситуације града Зајечара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.