Вести

Свечано отворена 26. Међународна ликовна колонија “Гамзиград 2019“

Свечано отворена 26. Међународна ликовна колонија “Гамзиград 2019“

У Клубу културе „Наше место“ у Котлујевцу, синоћ је свечано отворена 26. Међународна ликовна колонија “Гамзиград 2019“ као и изложба радова учесника прошлогодишње колоније.

Манифестацију је отворила Елена Петровић , помоћница градоначелника Зајечара, која је истакла да је град Зајечар поносан на колонију која се организује већ 26 година јер чува традицију и уметност као највеће културно богатство и пожелела добродошлицу свим учесницима колоније . Она је изразила задовољство што је ове године колонија углавном саткана од младих уметника што је најлепше што се може пожелети.

Владимир Ђуричић ,директор Народног позоришта Тимочке крајине-Центра за културу „Зоран Радмиловић“ захвалио је свима који су учествовали у организовању прошлогодишње и овогодишње колоније, а посебно селектору Мр Драгу Симићу захваљујући коме су слике са ове колоније први пут после четврт века изложене ван Зајечара и то не било где већ на отварању Вуковог сабора у Лозници.

„Посебну захвалност дугујемо и свим оним људима који су ову колонију установили и нису дозволили да после четврт века пропадне и нестане као многе колоније у Србији, већ су је и у тешким временима одржали и сачували. Захвалност дугујемо и институцијама које колонију помажу свих ових 26 година, пре свега граду Зајечару као оснивачу и домаћину колоније затим Електропривреди Србије и њиховом представнику Драгану Рапајићу који омогућавају смештај учесника у Гамзиградској бањи, као и Специјалној болници за рехабилитацију „Гамзиград“ са директором Др Радетом Костићем на челу “ истакао је Ђуричић.

Мр Драго Симић, селектор Међународне ликовне колоније је нагласио да су радови на прошлогодишњој колонији рађени у инспиративном амбијенту и одличној атмосфери тако да је резултат тога прелепа изложба слика са значајним ликовним делима која остају у фундусу града Зајечара. Истакао је да не сумња како ће и овогодишња колонија бити веома успешна и напоменуо да је састав ове године подмлађен, тако да ће и дела бити у том духу.

На овогодишњој колонији учествује 12 уметника из Србије и Бугарске. То су : Јелена Милошевић, Сања Момчиловић,Силвија Богић, Јелена Обреновић Дамјановић, Невена Лефтерова, Евгенија Лефтерова, Борјана Попова ,Драго Симић, Рајко Каришић,Ђорђе Симић, Марко Стајић и Мирко Стокић.

Учесници колоније ће и ове године поклонити граду Зајечару по два уметничка дела, као легат.Иначе, на синоћној свечаности уметнички фотограф Рајко Каришић, вишегодишњи учесник колоније , поклонио је директору зајечарског театра фотографије са његовим портретом.

Организатор манифестације је Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“, а покровитељ је град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.