Вести

Oдржана прва смотра фолклорних ансамбала Србије  „Развило се коло крај Тимока“

Oдржана прва смотра фолклорних ансамбала Србије „Развило се коло крај Тимока“

У Центру за културу у Котлујевцу синоћ је одржана прва смотра фолклорних ансамбала Србије „Развило се коло крај Тимока“. Учествовали су фолклорни ансамбли из Књажевца, Бољевца, Сокобање, Параћина , Зрењанина и Зајечара који су се истакли квалитетом игре и колоритом костима најпознатијих српских кореографа. Према оцени жирија који је предводио представник Културно просветне заједнице Србије Зоран Катић прво место поделила су два фолклорна ансамбла: ,,Коло” из Књажевца и “Балкански бисери” из Фаркаждина код Зрењанина, који су стекли право учешћа на Међународној смотри фолклора у Текији код Параћина.

Испред градске управе учеснике смотре и публику у пуној сали поздравила је Елена Петровић, помоћница градоначеника Зајечара, која је нагласила да су фолклорни ансамбли најбољи чувари народне традиције.

Према речима Ненада Петковића, руководиоца Градског фолклорног ансамбла “ЗОРА” оваква смотра фолклорних ансамбала никада до сада није била у Зајечару нити у Тимочкој Крајини, а њен циљ је очување српске културе, традиције и баштине.

Смотри је предходио величанствени дефиле учесника који се кретао од зајечарског позоришта до градске управе, како би Зајечарци и њихови гости могли видети богатство народних ношњи. Иначе, због најављених лоших временских прилика смотра није одржана на Поповој плажи, већ у Центру за културу у Котлујевцу.

Организатор још једне нове манифестације је Народно позориште Тимочке крајине –Центар за културу „Зоран Радмиловић“, а покровитељ град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.