Вести

Потписан Споразум о покровитељству реконструкције и ревитализације јавних артеских чесама Зајечара

Потписан Споразум о покровитељству реконструкције и ревитализације јавних артеских чесама Зајечара

У Градској управи у Зајечару потписан је Споразум о покровитељству реконструкције и ревитализације јавних артеских чесама Зајечара између града Зајечара, Компаније „Хеиникен“ и Удружења „За чесме.

Према речима градоначелника Зајечара Бошка Ничића, потписивање овог споразума је од велике важности у очувању артеских чесама и за будуће генерације које ће тек доћи.

- Удружење које је заинтересовано за локалну заједницу преузима да води континуирану бригу коришћења дубинских вода, не само компаније „Хеиникен“, већ ће све више бити заинтересованих за коришћење дубинских вода. Ми морамо у интересу генерација које долазе да водимо рачуна о томе да то што је добро не експолатишемо прекомерно, али и да то буде у интересу запошљавања људи, да не буде заробљено тиме, да се не користи, истакао је Ничић.

Компанија “Хеиникен“ ће у 2018. години са 3,6 милиона динара финансирати радове на свим чесмама као и потпуну реконструкцију, односно ревитализацију најмање три артеске чесме у Зајечару. Овај новац биће распоређен тако да ће две трећине укупног износа бити искоришћено за конкретне радове на чесмама, док је једна трећина намењена за административне и трошкове односа са јавношћу. Новац ће компанија “Хеиникен“ уплатити на рачун Удружења „За чесме“ које ће спроводити предвиђене активности.

Виктор Гилхофер, директор компаније „Хеиникен“ у Србији, је приликом потписивања Споразума рекао да та компанија у Зајечар жели да инвестира на различите начине и да је одрживо пословање веома значајно за очување локалне заједнице.

-Срце пива је вода, то је природни производ и лично ми се свиђа овај пројекат о ревитализацији чесама у Зајечару. Поносни смо што можемо да имамо утицај на ревитализацију таквог једног пројекта. Ове чесме су културолошки важне за Зајечар и због тога је добро то што радимо баш овде и градимо бољу будућност за Зајечар, истакао је Гилхофер.

Циљ потписивања Споразума је укључивање компаније „Хеиникен“ у активности легализације и ревитализације артеских чесама у Зајечару, како би за 2-3 године у граду на Тимоку, постојала једна потпуно уређена област која се односи на црпљење, експлоатацију и употребу артеских вода.

Бобан Погарчић, председник Удружења „За чесме“ на састанку је истакао да је можда ово и први случај у Србији да се три сектора, цивилни, привредни и државни сектор, „увежу“ и иду у добром правцу. Погарчић се захвалио и компанији „Хеиникен“ јер је препознала значај артеских чесама у Зајечару.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

 • 26
  нов
  Обновљене артеске чесме у Зајечару: Улог за бољу будућност!

  Грађани Зајечара, као и сви туристи, од сада ће моћи да користе здраву пијаћу воду са три обновљене јавне артеске чесме у том граду – у насељима Кључ и Краљевица, као и са чесме Зеленгора у Хајдук Вељковој улици.

  Више
 • 16
  дец
  Две милијарде динара у буџету за 2017.годину

  Скупштина града Зајечар усвојила је буџет за 2017.годину у износу од 2.040.516.108,00 динара. Kада се изузму сопствени приходи корисника, планирана средства износе 1,9 милијарди динара.На седници је усвојен и четврти допунски буџет за 2016.годину којим су средства умањена за близу 348 милиона динара.

  Више
 • 12
  дец
  Градско веће утврдило предлог буџета за 2017.годину

  Предложени буџет Града Зајечара за 2017.годину износи 2.040.516.108,00 динара, став је Градског већа. Четвртим допунским буџетом за ову годину средства су смањена за близу 348 милиона динара. Скупштини је прослеђен Закључак којим се не даје сагласност да у Гамзиградској бањи буде прихватни центар за мигранте.

  Више
 • 02
  дец
  ЗЗЈЗ Тимок и ЈКП Водовод: Вода са артеских чесама је здравствено исправна

  Вода са зајечарских артеских чесама је здравствено исправна и може се користити за пиће, док се за коришћење не препоручује само вода са чесме „Златна звезда“, основна је порука са конференције за новинаре стручњака ЗЗЈЗ Тимок и ЈКП Водовод.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.