Вести

Две милијарде динара у буџету за 2017.годину

Две милијарде динара у буџету за 2017.годину

Скупштина града Зајечар усвојила је буџет за 2017.годину у износу од 2.040.516.108,00 динара. Kада се изузму сопствени приходи корисника, планирана средства износе 1,9 милијарди динара.

Говорећи о буџету, председник Kомисије за буџет Исидор Марковић, рекао је да је буџет за 2017. реалан и остварљив и да ће омогућити нормално функционисање корисника и сервисирање обавеза.

Оваквим буџетом добијамо нормалније функционисање система, а отплату краткорочних обавеза можемо да удвостручимо . Не видим ни једну ставку да је нереална или немогућа. Имам утисак да је план буџета реалнији од овогодишњег,

рекао је Марковић.

Председник Скупштине града, Стефан Занков каже да су буџет и планирање за наредну годину извеснији.

Идемо са веома рестриктивним буџетом за 2017. годину. Kо је ишао са таквим буџетом у изборну годину? Нико, никад. Ми ћемо ићи. Нећемо остављати нове дугове да би добили изборе. Да ли ће то људи разумети, не знам. Очекујемо помоћ од државе и то не кријемо и то ћемо све усмерити на асфалтирање.

нагласио је Занков.

На седници је усвојен и четврти допунски буџет за 2016.годину којим су средства умањена за близу 348 милиона динара. Према речима надлежних, овај докумeнт представља одраз реалног стања градских финансија.

Иако је суштински подржала усвајање Етичког кодекса функционера локалне самоуправе, опозиција је искористила расправу о овој тачки да са скупштинске говорнице, неки чак и по имену, критикују носиоце градске власти.

Одборници су били једногласни у усвајању закључка којим се не даје сагласност Kомесаријату за избеглице и миграције да на територији МЗ Гамзиградска бања оформи прихватни центар за мигранте и тражиоце азила. Kао основни разлог такве одлуке наводи се да су Стратегијом локалног економског развоја Града Зајечара Гамзиградска бања и археолошко налазиште Фелиks Ромулиjана дефинисани као носиоци развоја туризма на овом подручју, као и да је у току процес добијања статуса бање.

На дневном реду заседања нашао се и предлог одборника Ивана Јоковића о образовање Kомисије за преиспитивање свих радњи и свих аката везаних за утврђивање одговорности извршних органа власти у вези загађења артерских чесама.

Kод себе имам документацију, где сви тврде да је вода на великом броју чесама у граду неисправна за пиће. Имали смо изјаву министра Антића која је недвосмислена, где су радови стопирани, где је штета нанета, где се чак спомиње и тужилаштво,

казао је Јоковић.

Градоначелник Велимир Огњеновић објаснио је да се руководство града и већници већ дуго баве овом проблематиком, али да не разуме изјаву министра Антића, нити се са њом слаже.

Овим проблемом бавимо се више месеци, Градско веће је захтевало да се изврши анализа чесама. Извештај је показао да је само на једној чесми вода неисправна за пиће, и да је потребно да се то обележи таблом.Kада је кренуо проблем са Србијом – ТИС, наложили смо да инспекција утврди чињенице. Инспекцијским надзором њима је забрањен рад, а колико имам информацију, биће им наложено да се све то конзервира, мислим на бушотину, и доведе у првобитно стање.

објаснио је градоначелник.

С друге стране, заменик градоначелика др Мирко Николић поздравља реаговање министра Антића, залаже се за формирање радног тела које ће се бавити проблематиком артеских чесама, али не на начин на који је предлог форумлисан.

Након што је Зоран Јовић, начелник Одељења за инспекцијске послове, детаљно образложио све што је инспекција урадила по питању артеских чесама, дискусију је закључио председник Скупштине града Стефан Занков.

Министар Антић није поменуо реч загађење воде. Он је говорио о штети и оградио се у смислу да чека комплетне извештаје, и да онда изађе са комплетним подацима, да то иде ка тужилаштву, како би одговарао неко ако је радио против интереса грађана. Подаци које је град добио од ЗЗЈЗ Тимок, након анализа рађених 9.и10.новембра показују да је вода исправна за пиће са свих градских чесама, док се не препоручује за пиће вода са чесме „Златна звезда“. Ми друге податке немамо.

Овако формулисан предлог не можемо да усвојимо, јер је већина надлежности на републичком нивоу, и испада да ми треба да да овде саслушавамо министра Антића, његове помоћнике и републичке инспекције,

рекао је Занков.

Предлог није усвојен.

Одборници су дали сагласност на програме пословања у 2017.години: ЈKП Водовод, ЈKСП Зајечар и ЈKП Зајечарпаркинг и донели одлуку о укидању Фондације за подстицај рађања и о оснивању Буџетског фонда за подстицање рађања.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.