Вести

 Свечано отворен 33. Фестивал младих песника Фото: фото Саша Стаменковић

Свечано отворен 33. Фестивал младих песника

У Радул-беговом конаку у Зајечару синоћ, 23. маја је свечано отворен 33. Фестивал младих песника „Дани поезије 2018“.

„Чињеница да је овај фестивал 33. по реду, а да би можда био и педесети да није било прекида, пред све нас који се културом бавимо ставља задатак да никада не дозволимо да фестивали као што је овај доживе прекиде у свом одржавању“ , рекао је отварајући 33.Фестивал, градски већник за културу Вујадин Милошевић .

Милошевић је изразио задовољство што ће Зајечар наредна четири дана бити град поезије и свим финалистима и будућем лауреату пожелео да у нашој култури оставе неизбрисив траг.

Поздравној речи предходиле су композиције на гитари , у извођењу ученика Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Страхиње Ђорђевића.

У наставку , представљен је портрет песника Томислава Маринковића из Липолиста код Шапца, који је добитник најзначајнијих песничких награда: „Бранко Миљковић“, „Васко Попа“, „Мирослав Антић“. Маринковић је 2016 .године награђен Дисовом наградом за укупан песнички допринос.

Књижевник и директор издавачке куће „Архипелаг „ из Београда Гојко Божовић је нагласио да у песништву Томислава Маринковића можемо препознати неке од најузбудљивијих тренутака који се обликују у савременом српском песништву.

„Његова поезија се развијала постепено, а он је до својих тема и до свог песничког света долазио из књиге у књигу. Може се рећи да је од деведестих година прошлог века па до ових дана, када је објављена нова књига „Вечито сада“, то опус у чијем седишту је метафизика садашњег тренутка. Док читамо Маринковићеве песме ми видимо да у том обичном ,свакодневном животу успева да открије сва чудеса савременог тренутка и савременог света“, истакао је Божовић.

Песник Томислав Маринковић је читао стихове из својих књига песама „Школа трајања“ „Обичан живот“ , и „Вечито сада“ и говорио о смислу живота који он проналази у поезији.

33. Фестивал младих песника „Дани поезије 2018“ наставља се данас у 18 часова када ће у Радул-беговом конаку бити представљени радови чланова Удружења особа са инвалидитетом и посебним потребама . Сат касније биће представљени радови ученика зајечарских основних и средњих школа а од 20 часова предвиђен је разговор са хрватским песником Томиславом Домовићем.

Организатор фестивала је Народно позориште Тимочке Крајине- Центар за културу „Зоран Радмиловић“, а покровитељи Град Зајечар и Министарство културе и информисања.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.