Вести

Обележен Светски дан Рома у Зајечару

Обележен Светски дан Рома у Зајечару

Богатим културно уметничким програмом синоћ је у Дому културе у Котлујевц обележен Светски дан Рома.

Манифестацију је отворио члан Градског већа задужен за културу Вујадин Милошевић.

Миљан Рашић, председник Удружења „Друштво Рома“ Зајечар је рекао да је обележавање тог дана од велике важности посебно за удружење, које је ове године, после 8 година, поново формирало Фолклорну секцију.

-Светски дан Рома је веома важан у историји, култури и традицији ромског народа. Тог дана је пре много година, тачније 1990. године званично донешена декларација о употреби службеног језика, о свему ономе што данас има ромска заједница.

Ово је посебан дан за нас, зато што смо и после 8 година успели поново да формирамо Фолклорну секцију Друштва Рома Зајечар која је окосница традиције и културе једног народа. Чланови ове секције су на посебан начин увеличали овај дан. Захвалио бих се Градској управи за ангажовање око саме организације, као и компанији „Текијанка“, истакао је Рашић.

Према речима Милана Станковића, помоћника градоначелника локална самоуправа у Зајечару ће учинити све да припадници ромске националности и у наредном периоду буду укључени у све важне пројекте који су од велике важности за њих и за њихово боље сутра.

-Рома је све више, присутни су у свим важним пројектима који се тичу мањина. Задовољство је што имамо и пуно Рома који су високо образовани и желим испред града честитам Светски дан Рома и да им поручим да ће град увек подржати и њих и све њихове пројекте, и да се што више и што пре инферишу у друштву“, ово је поводом обележавања Светског дана Рома, рекао је Станковић.

Учесници су били чланови Културно уметничких друштава "Младост" и "Рома" из Зајечара, као и ученици основне школе „Ђура Јакшић“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 28
  нов
  Грејање у Дому културе у Котлујевцу

  Дом културе у Котлујевцу, који је после 4 године небриге личио на руину у којој је прокишњавао кров и попуцале инсталације, у току ове године у потпуности је реновиран и враћен својој намени

  Више
 • 20
  јул
  У Дому културе у Котлујевцу отворен Клуб културе и промовисан часопис „Развитак“

  У Дому културе у Котлујевцу отворен је Клуб културе и промовисан часопис „Развитак“. На тераси Клуба културе промовисан је и двоброј часописа „Развитак“ 249-250 за 2015.годину који је објављен после 3 године.

  Више
 • 08
  апр
  Отворене просторије Друштва Рома

  Светски дан Рома, 8.април, за ромску популацију у Зајечару од данас има посебан значај. Након 18 година постојања и рада Друштво Рома добило је своје просторије.

  Више
 • 16
  авг
  Радови у Великом Јасеновцу

  Уз финансијску подршку Града Зајечара и Савета Месне заједнице, мештани Великог Јасеновца изводе радове у самом центру селу, у близини и на Дому културе. До сада је замењено 1.200 црепова на крову Дому културе, а радови на постављању тенде биће завршени до краја дана. Приводи се крају и уређењу летње позорнице.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.