Вести

Богојављење у Зајечару

Богојављење у Зајечару

Обележавање Богојављења почело је у 8 сати Светом Архијерејском литургијом Светог Јована Златоустог у Саборној цркви рођења Пресвете Богоридице у Зајечару, након чега је у порти Саборне цркве, организовано велико водоосвећење.

Свечана литија кренула је од Саборне цркве и кретала се кроз центар града, до Попове плаже.

Након вишегодишње паузе, на Црном Тимоку на Поповој плажи у Зајечару организовано је пливање за часни крст.

Урош Живановић из Бора, победник је овогодишњег пливања за Часни крст у Зајечару. Овај двадестдеветогодишњи Боранин, иначе, вероучитељ, трећи пут осваја Часни крст на Богојављење, а ове године, Урош је, победио у конкуренцији 18 учесника из Зајечара, Бора и Краљева.

Од 25 пријављених, у трци за Часним крстом надметало се њих осамнаесторо из Зајечара, Бора али и Краљева. Најмлађи учесник у надметању за Часни крст, према речима организатора је, двадесетчетворогодишњи Ђорђе Хаџић из Зајечара, док је најстарији учесник четрдесетчетворогодишњи Вук Ветеха из Бора.

Програм обележавања Богојављења обогаћен је такмичењем у припреми ловачког гулаша, наступом КУД "Рготина" као и концертом трубача "Златне трубе" из Књажевца.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.