Вести

„Ускршњи дани 2022” у Зајечару

„Ускршњи дани 2022” у Зајечару

У Зајечару је почело обележавање православног Ускрса манифестацијом „Ускршњи дани 2022”.

Један од највећих празника почео је у Зајечару Светом архијерејском Литургијом у поноћ. Литургија је одржана и на дан Ускрса ујутру, а потом је отворена манифестација.

Улица Тимочке буне, испред Саборне цркве рођења пресвете Богородице, претворена је наредна три дана у улицу „ускршњих радости“.

Поред базара, за најмлађе суграђане организована је „Туцијада ускршњим јајима”, а подељени су им и балони. Победу је однео Јакша Јовановић, који има 5 и по година. Ово је десета јубиларна „Туцијада”, а учествовало је 185 деце.

Такође, грађанима Зајечара подељено је око 1.000 урскршњих јаја, која су обезбедили Град Зајечар, Туристичка организација Зајечар и НПТК ЦК „Зоран Радмиловић”.

Овде код нас у улици Тимочке буне све је у духу Васкрса. Ту је преко 60 излагача из целе Србије како би нам својим производима улепшали празничне дане. Ту су излагачи са разним природним ликерима, излагачи из Руме са сухомеснатим прерађевинама, произвођачи меда. Тако да у овој нашој улици има за сваког по нешто. За најмлађе посетиоце манифестације припремљени су декоративни ускршњи предмети у порти цркве, као и балони и ускршња јаја. С обзиром да даривање црвеног васкршњег јајета представља радост, Град Зајечар обезбедио је 1.000 јаја која су подељена суграђанима. Свим грађанима желим да у миру и здрављу прославе Ускрс”, истакла је Драгана Гогић Рајковић, директорка ТО Зајечар.

Свим православним верницима који славе, Ускрс су честитали и епископ тимочки господин Иларион и градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

„Свим суграђанима православне вероисповести и свим људима добре воље честитам овај празник над празницима, победу живота над смрћу васкрсењем господа Исуса Христа. Велика је радост што смо у прилици да се окупимо и на литургијама и што смо први пут у прилици да организујемо и овакву манифестацију где су много људи и деце. Васкрс није празник само када се фарбају јаја, већ треба да знамо суштину празника, а то је победа живота над смрћу, победа коју је извојевао наш Исус Христ. Увек је важно да знамо суштину празника и да се надограђујемо народним обичајима, јер наша Црква је стуб истине. На здравље и на спасење”, поручио је епископ тимочки Иларион.

„Пресрећан сам што смо заједно са Епархијом тимочком и епископом Иларионом успели да организујемо једну манифестацију, као што смо то урадили и за Божић. Град Зајечар заслужује овакву манифестацију за празнике, да наши људи као и у другим градовима уживају у свим радостима које овај празник доноси. На овај начин показујемо шта смо све спремни да урадимо и за нас саме и за наше духовно просветљење, али и за добробит нашег града. Христос васкрсе, срећан празник свим житељима Тимочке Крајине”, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.