Вести

Посетиоци из Бугарске први на Ромулијани у 2017.години Фото: zajecaronline

Посетиоци из Бугарске први на Ромулијани у 2017.години

Првог дана Нове године Галеријеву палату Феликс Ромулијану посетило је више од сто посетилаца из Бугарске, који су најлуђу ноћ прославили у Зајечару.

У зајечарском музеју верују да бројна посета на почетку календарске године, као и три претходне године, наговештава добру сезону на касноантичком локалитету.

Број посетилаца Ромулијане стално расте. У 2015. години локалитет је обишло 28.000 туриста, а до почетка децембра 2016. већ их је било близу 31.000. Од тога 5.000 странаца и то из 40 земаља, од којих су трећину чинили Бугари, иначе најбројнији страни посетиоци,

каже вд.директора Народног музеја Дејан Крстић.

Током лета посетиоци су могли да доживе Ромулијану и кроз виртуелну шетњу. У оквиру пројекта Хера, уз подршку Европске уније, добијена је 3Д технологија, јединствена на археолошким локалитетима у Србији. Захваљујући 3Д технологији посетиоци могу да прошетају кроз све делове „оригиналне“ палате утврђене са 20 кула, коју красе подни мозаици, највреднија остварења касноантичког доба на тлу Европе.

За време зимских месеци ова технологија је у Народном музеју, који годишње посети 11.000 људи.

Директор Крстић наводи да се у овој години планира откривање мозаике на самом локалитету.

Први посетиоци лане на Ромулијани били су такође гости из Бугарске, а годину дана раније кинески туристи.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.