Вести

Осмо издање научно-стручног скупа о медицини, фармацији и ветерини Фото: Радио Магнум

Осмо издање научно-стручног скупа о медицини, фармацији и ветерини

Научно-стручни скуп, осми по реду, под називом „Историја медицине, фармације, ветерине и народна здравствена култура“ одржан је у Зајечару.

На отварању скупа у галерији зајечарског архива присутнима су се обратили диектор Историјског архива „Тимочка крајина“ Велибор Тодоров, др Петар Пауновић, као и директор зајечарског Здравственог центра др Станислав Тадић.

Наш циљ је пре свега да отргнемо из заборава све оно што је било вредно у здравству, фармацији и ветерини и да тим примером новим истраживачима и научним радницима покажемо да су и у прошлости разне иновације могле да допринесу развоју науке како би што боље лечили и људе и животиње,

истакао је Велибор Тодоров.

Након свечаног отварања уследила је презентација радова. Јелица Илић, виши кустос у зајечарском музеју говорила је о страдању народа Тимочке крајине од колере у години пред Први светски рат, док се Јанузи Агим, виши архивист зајечарског архива бавио темом „Апотекарство пре и у време народног одбора области Тимочке Зајечар, 1949-1951″. О југословенском пројекту Здраве школе „Модел здравственог васпитања за 21. век“ говорио је доктор Петар Пауновић.

Скуп је међународног карактера, а осим аутора из Србије учествују и гости из Бугарске, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Организатори су Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар, Институт за савремену историју Београд, Архив Србије Београд, Српско лекарско друштво –подружница Зајечар и Рајачка школа здравља.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 11
  апр
  „Периодика Историјског архива у Зајечару (1852 - 2019)“

  Поводом Дана архива, Историјски архив „Тимочка крајина“ Зајечар приређује изложбу под називом „Периодика Историјског архива у Зајечару (1852 - 2019)“, у понедељак, 15. априла.

  Више
 • 20
  апр
  Промоција књиге за Дан Архива

  Историјски Архив " Тимочка крајина " Зајечар данас обележава 69.година рада и постојања. Тим поводом у галерији установе биће организована промоција књиге "Генерал Никола Цоловић - са бојних поља 1912-1918".

  Више
 • 24
  јан
  Сарадња СССР и СФРЈ у зборнику докумената

  У галерији зајечарског архива данас је одржана промоција књиге Зборника докумената под називом „Сусрети и разговори на највишем нивоу руководилаца Југославије и СССР-а 1965-1980“.

  Више
 • 22
  апр
  Фестивал хришћанске културе у Зајечару

  Отварањем изложбе фотографија и докумената "Тимочка епархија кроз време" у зајечарском Архиву, данас је почео Фестивал хришћанске културе који организује Епархија тимочка.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.