Вести

ПРИЈЕМ И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 75 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА “ТИМОЧКА КРАЈИНА” У ЗАЈЕЧАРУ

ПРИЈЕМ И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 75 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА “ТИМОЧКА КРАЈИНА” У ЗАЈЕЧАРУ

Поводом 75 година од оснивања Историјског архива “Тимочка Крајина” у Зајечару, градоначелник Бошко Ничић организовао је пријем за државног секретара у Министарству културе и информисања Миодрага Ивановића, директора Државног архива Србије доктора Мирослава Перишића, директора Архива Републике Српске доктора Бојана Стојнића и директора зајечарског Архива Велибора Тодорова.

Након тога у сали зајечарског позоришта одржана је Свечана академија. Присутнима се обратио државни секретар у Министарству културе и информисања Миодраг Ивановић, истакавши значај Историјског архива „Тимочка Крајина”.

„Ово је велики јубилеј, не само за Тимочку Крајину, већ и за Србију у целини, јер се у Архиву налази велики број фондова о коме се старају запослени. Све то има велику националну вредност и значај. Довољно је само споменути Николу Пашића и Ђорђа Генчића и знати колики су значај имале ове личности за новију историју Србије. За ових седам и по деценија, Историјски архив ’Тимочка Крајина’ прешао је пут од срезског архивског средишта до најдинамичније архивске установе у Србији. Сам поглед на издавачку делатност и изложбе којима се представља делатност Архива, указује на значај архивске грађе стручној и широј јавности”, поручио је Ивановић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић нагласио је да и поред тешких времена, локална самоуправа је увек настојала да подржи рад Архива.

„Архив у Зајечару је чувар наше историјске и архивске грађе читаве Тимочке Крајине. У Архиву је све оно вредно што смо сачували и што треба да сачувамо, како би то могле да користе многе генерације после нас. Прошли смо кроз разне периоде. Било је периода када смо се борили да стање у Архиву буде што боље. Радимо на новом простору депоа и верујем да ће нам многи у томе помоћи, и Министарство и моје колеге из осталих локалних самоуправа. Циљ нам је да Архив подигнемо на виши ниво и презентујемо кроз књиге и брошуре. Период који је пред нама биће још бољи и још успешнији, јер то све радимо за генерације које долазе”, истакао је Ничић.

Директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић казао је да историју, догађаје, културу не смемо заборавити и да зато постоје архиви како би сачували идентитет једног народа.

Директор Историјског архива „Тимочка Крајина” у Зајечару Велибор Тодоров подсетио је да је ову установу одликују прецизност и педантност у раду. Тодоров се уједно и захвалио свима који су помогли рад Архива у Зајечару.

„Архив је темељ постојања овог града и његових грађана. У наредном периоду нам следи да одредимо даље правце кретања архивске делатности у овом новом информатичком веку. На овај начин желимо да кажемо једно велико хвала свима који су помогли да очувамо имиџ Зајечару као културном центру источне Србије. Архив је данас модерна културна институција, са изузетним радним условима и добро опремљен кадровски и технички како би одговорио на сваки изазов савремене архивистике. Прецизност, педантност, темељно образовање и култура историјске свести јесу постулати на којима данас почива рад у Историјском архиву ’Тимочка Крајина’”, рекао је Тодоров.

Такође, пријатељима и сарадницима Историјског архива „Тимочка Крајина” у Зајечару, уручене су награде и признања, приређен је уметнички програм, представа ученика ОШ "Десанка Максимовић", а приказан је и филм о раду ове установе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.