Вести

Следећи циљ је изградња Визиторског центра

Следећи циљ је изградња Визиторског центра

Летња резиденција цара Галерија саграђена пре 17 векова у пуном сјају, храмови, куле, терме, житница...Како је ово импозантно здање некада изгледало посетиоци Феликс Ромулијане од сада могу сазнати врло лако захваљујући Хера пројекту и Мултимедијалном центру отвореном данас на овом касноантичком локалитету.

Свечаности на Царској палати присуствовали су Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији, Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација, амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер, представници Министарства културе, градоначелник Зајечара Велимир Огњеновић са сарадницима.

ХЕРА пројекат реализован је у 8 земаља Јадранског басена уз подршку ЕУ. Захваљујући средствима од близу 600.000 евра, на Ромулијани је интерпретација културног наслеђа подигнута на најсавременији технолошки ниво.

Градоначелник Зајечар Велимир Огњеновић казао је да локална самоуправа улаже знатне напоре на одржавању и промоцији локалитета и захвалио донаторима на помоћи. Министру Љајићу и амбасадору Девенпорту даривао је у име Града Зајечара уметничке слике са мотивима Ромулијане.

Европска унија помаже развој Србије у разним аспектима, па и у култури. Циљ нам је да ово место учинимо препознатљивим и помогнемо у промоцији, а ово је највећи пројекат који ове године реализујемо у Србији,

рекао је Девенпорт обраћајући се присутнима.

Влада Србије је последњих година у Феликс Ромулијану уложила око 22 милиона динара, нагласио је министар Љајић.

Надамо се да ће мултимедијални центар допринети бољој туристичкој понуди региона. Намера нам је да за почетак овај локалитет годишње посети 4о хиљада туриста,

каже Љајић.

Технолошки смо далеко одмакли, али је следећи, врло битан корак Визиторски центар. Пројекат је урађен, прибављена је грађевинска дозвола, потребан је само новац. Верујем да ће нам наши пријатељи који су данас са нам помоћи да обезбедимо потребна средства,

уверен је директор Народног музеја Бора Димитријевић.

Званицама су представљени и нови производи са брендом Ромулијане – вина „царска тамњаника“, пиво „цезарион“ и украсни предмети грнчара Веље Ђорђевића.

Догађај је употпуњен етно-музиколошким перформансом у коме су наступили Милош Јаковљевић и Стефан Радовановић на гајдама, фрули и дудуку, уз етнолошку причу др Дејана Крстића.

Отварање мултимедијалног центра на Царској палати

Posted by Grad Zaječar on Tuesday, July 12, 2016

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.