Вести

СЕЋАЊЕ НА САВЕЗНИКЕ: ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЗАЈЕЧАРА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

СЕЋАЊЕ НА САВЕЗНИКЕ: ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЗАЈЕЧАРА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Српско-француским комеморативним свечаностима традиционално је обележен Дан ослобођења Зајечара у Првом светском рату.

Најпре је организован пријем за представнике Француске амбасаде и представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у салону Градске управе у Зајечару. Пријему су присуствовали државни секретар Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања проф. др Дејан Антић, као и представници Француске амбасаде Оливије Букбинер – први секретар амбасаде, пуковник Пјер Дежу – војни аташе, заставник прве класе и Грегори Фукуе Дупар – саветник војног аташеа.

Професор доктор Дејан Антић, државни секретар Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања је на свечаности истакао да је Велики рат неисцрпна тема за историчаре, љубитеље историје али и за све грађане Србије. Антић је додао да Србија има и нове хероје, учесника ратова 90-их година, учеснике рата у одбарни Косова и Метохије.

После пријема у Градској управи Зајечар, уприличена је церемонија полагања венаца на Француском војном гробљу, као и полагања венаца на Тргу ослобођења, код споменика Тимочанима страдалим у Балканским и Првом светском рату.

Пошту погинулим борцима одали су и представници града Зајечара на челу са Владимиром Виденовићем – замеником градоначелника, као и представници Владе Републике Србије, Министарства одбране и војске Србије, делегације Амбасаде Републике Француске у Републици Србији, представници СУБНОР-а, Удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године и Удружења војних пензионера и резервних војних старешина.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.