Ђорђе Генчић

Ђорђе Генчић

Индустријалац и поседник рудника, министар унутрашњих дела у време краља Александра Обреновића, политички "вођа" завере против краља Александра и његове супруге краљице Драге

Ђорђе Генчић је рођен у селу Велики Извор поред Зајечара 1861. године у богатој и угледној породици. После завршене средње школе у Зајечару и Београду, одлази на студије у Беч, где је студирао економске науке, а касније у Русију, где студира војне науке. По повратку са студија запослио се и радио у Нишу као управник града. Уживао је велико поверење краља Александра и краља Милана Обреновића. Био је оштар противник женидбе краља Александра Обреновића са "грађанком" Драгом Машин. Због јавне осуде овог брака и политичких расправа Генчић је био осуђен на седам година затвора. Одлежао је само годину дана.

Генчић је постао политички шеф завере везане за догађаје од 29.05.1903. године (убиство краља Александра и краљице Драге). По образовању нове владе под Карађорђевићима Генчић је био министар народне привреде, али се убрзо повукао из политичког живота. У балканским ратовима и Првом светском рату био је дописник руских листова у српској војсци. Пошто није имао деце, све имање је завештао сестрићима, с тим да после његове смрти припадне држави Југославији. Умро је у Београду 1938. године.