Вести

ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗЛАГАЊУ НА УВИД ДЕЛА ЈЕДНИСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗЛАГАЊУ НА УВИД ДЕЛА ЈЕДНИСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

На основу чл. 14. став 1. и члана 15. и 21. Закона о јединственом бирачком списку ("Сл. гласник РС" бр. 104/09 и 99/11) и тач. 9. и 10. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку ("Сл. гласник РС" бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21, 90/21 И 16/22) , а поводом Одлуке о расписивању избора за Народне посланике Народне скупштине Републике Србије (“Сл. Гласник РС” бр. 22/2022), Градска управа града Зајечара објављује

ИЗЛАЖЕ НА УВИД

ДЕО ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ

ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

Део Јединственог бирачког списка за територију града Зајечара изложен је у седишту Градске управе града Зајечара, ул. Трг ослобођења бр. 1 у канцеларији број 60 (зграда у дворишту).

Увид у део Јединственог бирачког списка врши се путем рачунарске опреме уношењем јединственог матичног броја грађана у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни.

Захтеви за промене у делу Јединственог бирачког списка грађани са пребивалиштем, односно интерно расељена лица са боравиштем на територији града Зајечара могу поднети Градској управи у времену од 7,30 до 20,00 сваког радног дана и у нерадне дане од 7,30 до 15,30 часова, најкасније до дана закључења бирачког списка, 18. марта 2022. године.

Посебно се позивају лица која ће до 03. априла 2022. године стећи пунолетство (укључујући и интерно расељена лица), да изврше увид у бирачки списак и траже упис, уз прилагање потребних доказа.

Од проглашења изборне листе, право на увид и подношење захтева за измену бирачког списка има и подносилац изборне листе или лице које он овласти, по истом поступку по коме то право имају и грађани. Уз захтеве се прилажу овлашћење и потребни докази.

Грађани могу од расписивања избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, а најкасније пет дана пре закључења бирачког списка, 12. марта 2022. године, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати по месту боравишта на територији града Зајечара (изабрано место гласања). Изабрано место гласања не може бити на територији јединице локалне самоуправе на којој бирач има пребивалиште, односно боравиште за интерно расељена лица. Овај податак не може се мењати до окончања изборног поступка.

У истом року бирачи који имају боравиште у иностранству могу, преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије, да поднесу захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

У поступку вршења увида у бирачки списак лице овлашћено за ажурирање биорачког списка, лице за пружање техничке подршке градске управе и овлашћено лице подносиоца изборне листе, дужни су да поступају у складу са законом којим се уређује заштита података о личности.

Увид у Јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

IV број 208-1/2022

У Зајечару, 16. фебруар 2022. године

Н А Ч Е Л Н И К

Слободан Виденовић

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.