Вести

Одржана радионица народне ношње у Звездану

Одржана радионица народне ношње у Звездану

У Звездану, поред Зајечара, уочи Сабора косовских Срба који ће се одржати предстојећег викенда, организована је радионица инструменталне традиције за израду народне ношње. Традиција је да се у Звездану сваке године организује нека радионица пре ове манифестације.

Радионица је проистекла из жеље жена да уче како се израђује традиционална српска ношња са Косова и Метохије. Оваква радионица израде народне ношње од великог је значаја за село Звездан и за КУД „Божур“, а важно је и за очување традиције“, рекао је Слободан Мицић, председник КУД-а „Божур“ из Звездана.

Радионицу су организовали Установа „Центар за културу и туризам“, Месна заједница Звездан и КУД „Божур“, а покровитељ је град Зајечар.

Поред Сабора косовских Срба који ће се одржати у Звездану, сваке године одржавају се и пратећи програми. ЦЕКИТ је обезбедио материјале, а Организациони одбор је окупио кројаче, шнајдере и плетиље и тако је настала једна креативна радионица“, изјавила је Драгана Томић Бешир, заменик директора ЦЕКИТа.

Град Зајечар у сарадњи са „Центром за културу и туризам“ настоји да организовањем манифестација очува традицију и национални идентитет људи који живе на овом подручју, а пореклом су из неких других крајева“, истакла је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

Народна ношња, која је направљена на овој радионици, биће изложена у Дому културе у Звездану. Промоција 8. Сабора косовских Срба биће одржана на Тргу ослобођења у Зајечару, у петак 19. јуна. Почетак промоције заказан је за 19 сати.

Сабор косовских Срба Тимочке крајине одржава се у суботу 20. јуна у Звездану, а у уметничком програму учествоваће културно уметничка друштва из Доње Беле реке, Рготине, Шаркамена, Сумраковца, Звездана и КУД „Цветко Грбић“ из Штрпца са Косова и Метохије.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.