Вести

Међународни дан борбе против насиља над старијима обележен у Зајечару

Међународни дан борбе против насиља над старијима обележен у Зајечару

Зајечарски Црвени крст организовао је у Градској управи округли сто на тему ‘’Међународни дан борбе против насиља над старијима ’’. На трибини су учествовали представници града, удружења пензионера, полиције, здравства.

Процењује се да је последњих година у нарочитом порасту насиље над старијим особама у оквиру породице, при чему се највећи број случајева не пријављује.

"Непријављивању насиља над старијима најчешће доприносе избегавања старијих особа да траже заштиту, али постоји и непријављивање насиља од стране професионалаца у здравственим установама и установама социјалне заштите", рекла је Иванка Јовић, председница Црвеног крста у Зајечару.

"Градска управа у Зајечару на непосредан начин кроз разне активности које спроводи Центар за социјални рад води рачуна и брине о сигурности и заштити старијих грађана", истакао је Срђан Марјановић, помоћник градоначелника Зајечара.

Подаци Светске здравствене организације показују да четири до шест одсто старијих код куће трпи неки од облика злостављања, али се претпоставља да много више има оних који никада нису били регистровани као жртве насиља. Просечна старост жртава је 70 година, а четвртина њих има више од 80 година, док већину - 75 одсто чине жене, закључено је на скупу у Зајечару.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.