Вести

Међународни дан борбе против насиља над старијима обележен у Зајечару

Међународни дан борбе против насиља над старијима обележен у Зајечару

Зајечарски Црвени крст организовао је у Градској управи округли сто на тему ‘’Међународни дан борбе против насиља над старијима ’’. На трибини су учествовали представници града, удружења пензионера, полиције, здравства.

Процењује се да је последњих година у нарочитом порасту насиље над старијим особама у оквиру породице, при чему се највећи број случајева не пријављује.

"Непријављивању насиља над старијима најчешће доприносе избегавања старијих особа да траже заштиту, али постоји и непријављивање насиља од стране професионалаца у здравственим установама и установама социјалне заштите", рекла је Иванка Јовић, председница Црвеног крста у Зајечару.

"Градска управа у Зајечару на непосредан начин кроз разне активности које спроводи Центар за социјални рад води рачуна и брине о сигурности и заштити старијих грађана", истакао је Срђан Марјановић, помоћник градоначелника Зајечара.

Подаци Светске здравствене организације показују да четири до шест одсто старијих код куће трпи неки од облика злостављања, али се претпоставља да много више има оних који никада нису били регистровани као жртве насиља. Просечна старост жртава је 70 година, а четвртина њих има више од 80 година, док већину - 75 одсто чине жене, закључено је на скупу у Зајечару.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 02
  јул
  Три нова случаја заразе вирусом Covid-19 у Зајечару

  На основу извештаја ЗЗЈЗ “Тимок” - Зајечар, од 5 јуче тестираних особа, још три (3) особе, из Зајечара су Covid-19 позитивне. Две особе су женског и једна мушког пола старосне доби од 40 до 52. године. Данас је у лабараторију “Ватрено око” упућено 15 узорака тестираних грађана Зајечара.

  Више
 • 24
  апр
  Климатизовани контејнер донација Владе РС и ЕУ Дому здравља Зајечар

  Данас је, из донације Владе Републике Србије и ЕУ, у зајечарски Дом здравља, стигао климатизовани контејнер за тестирање на корона вирус, узимање узорака и крви за лабараторијску анализу, особама са симптомима инфекције вирусом Covid-19.

  Више
 • 24
  апр
  У Зајечару још 14 лица позитивно на COVID-19

  На основу резултата 129 особа, тестираних 21.04.2020.године, који су управо пристигли, а који су са већ утврђеног подручја “локалне трансмисије”, још 14 лица је са позитивним резултатом. Сви новооткривени случајеви су или асимптоматични или са благом клиничком сликом.

  Више
 • 22
  апр
  САОПШТЕЊЕ ШВС ГРАДА ЗАЈЕЧАРА - ЈОШ 12 ГРАЂАНА ПОЗИТИВНО НА КОРОНАВИРУС

  На основу најновијих 79 обрађених узорака (узетих 16.04. (1) и 20.04. (78) у Зајечару има 12 нових потврђених грађана позитивних на присуство вируса Covid-19. Ради се о очигледном примеру локалне трансмисије истог. У укупном броју град Зајечар, по евиденцији ЗЗЈЗ “Тимок”, сада има 41 инфицираног коронавирусом.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.