Вести

Одржани

Одржани "Дани Адама Богосављевића"

У Копривници надомак Зајечара одржан је 16. Сабор народног беседништва “Дани Адама Богосављевића”. Публици су се представили беседници и културно уметничка друштва, као и глумци Дечијег центра у Зајечару.

Студенти Правног факултета из Београда, учесници традиционалног Светосаског надметања беседника, први пут су се ове године представили мештанима Копривнице на Сабору народног беседништва “Дани Адама Богосављевића”.

"Дошли смо да подржимо ову манифестацију и да својим беседама упутимо неку поруку народу, као својевремено Адам Богосављевић", рекао је Ненад Обрадовић, беседник.

Глумци Дечијег центра у Зајечару, поводом Сабора народног беседништва, припремили су и представу о Адаму Богосављевићу.

"Дечији центар у Зајечару ради на развоју интеркултуралног дијалога, али и на очувању културне баштине", поручила је Селена Ристић Витомировић из Дечијег центра.

Организатори ове манифестације су Центар за културу и туризам града Зајечара у сарадњи са Месном заједницом Копривница, а покровитељ је град Зајечар.

"Људи одлазе у град и напуштају своја огњишта, тако да свака манифестација, културна или спортска, враћа људе у села у околини Зајечара", истакао је Драган Урошевић, председник Савета МЗ Копривница.

"Ове године имамо неке новине, а то су беседници са Правног факултета у Београду. Традиција је да се на овом Сабору представе и културно уметничка друштва са Косова и Метохије, а поред њих, програм су обогатили и играчи из Рековца, Штубика и Глоговца, као и домаћини КУД "Адам Богосављевић" из Копривнице", рекла је Драгана Томић Бешир, заменик директора ЦЕКИТ-а.

У име града Зајечара, 16. Сабор народног беседништва “Дани Адама Богосављевића” отворила је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

"Град Зајечар је покровитељ ове манифестације и драго ми је што су организатори решили да ове године врате Сабор изворним коренима, тако да ћемо и наредних година имати много више беседника", поручила је Стаменковић.

Сабор у Копривници добио је име по Адаму Богосављевићу познатом народном трибуну с почетка 20. века, који је рођен у овом селу. Остао је упамћен као борац за социјалну правду, демократију и сељачка права и као један од оснивача народњачког радикализма у Србији.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 15
  јул
  Oдржана прва смотра фолклорних ансамбала Србије „Развило се коло крај Тимока“

  У Центру за културу у Котлујевцу синоћ је одржана прва смотра фолклорних ансамбала Србије „Развило се коло крај Тимока“. Учествовали су фолклорни ансамбли из Књажевца, Бољевца, Сокобање, Параћина , Зрењанина и Зајечара који су се истакли квалитетом игре и колоритом костима најпознатијих српских кореографа.

  Више
 • 04
  јул
  У недељу Ивањдански уранак на Братујевцу и Ивањдански сабор у Рготини

  Народно позориште Тимочке крајине- Центар за културу „Зоран Радмиловић“ у недељу 7. јула организује богат културно- уметнички и спортски програм, у сарадњи са месним заједницама Шљивар и Рготина

  Више
 • 05
  јун
  „Халово у песми и игри“

  „Халово у песми и игри“ назив је нове манифестације која ће у недељу 9.јуна бити одржана у Халову. На смотри ће учествоваће културно –уметничка друштва „Граничар“ из Халова ,,Ђорђе Генчић“ из Великог Извора, Градски фолклорни ансамбл „Зо-Ра“ и Фолклорна секција Друштва Рома Зајечара.

  Више
 • 03
  јун
  Одржани 20. јубиларни Адамови дани

  У црквеној порти у Копривници код Зајечара протеклог викенда одржан је 20. јубиларни Сабор народног беседништва „Дани Адама Богосављевића“, у знак сећања на народног трибуна који је рођен у овом селу.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.