Вести

Обележен Дан државности у Зајечару

Обележен Дан државности у Зајечару

Поводом Дана државности Србије, у Зајечару су положени венци на споменик Хајдук Вељку Петровићу, јунаку Првог српског устанка. Венце су положили представници Градске управе, полиције и СУБНОР-а. Испред Градске управе Зајечар венац је положио помоћник градоначелника др Мирко Николић.

Свим грађанима честитам Дан државности Србије. Положили смо венце на споменик великом српском јунаку Хајдук Вељку. Овај споменик је симбол учешћа људи из ових крајева и доприноса који су дали у формирање модерне српске државе, а вишевековни јубилеји потврђују државност Србије”, рекао је др Мирко Николић, заменик градоначелника Зајечара.

Представници Градског одбора СУБНОР-а сваке године у знак сећања на читав тај период од 1804. године полажу венце и обележавају овај дан, а окупљање и одавање почасти тимочком и српском јунаку Хајдук Вељку, прилика је за подсећање на значај Сретењског устава”, поручио је Драгољуб Николић, председник ГО СУБНОР-а Зајечар.

На данашњи дан 1804. године избио је Први српски устанак, а истог дана 1835. донет први Устав тадашње српске кнежевине.

Успеси у Првом и Другом устанку, познати у европској историји као "српска револуција", омогућили су да у време владавине кнеза Милоша Обреновића буду ударени темељи модерне српске нације и државе.

Овај датум, узет је као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник, а слави се од 2001. године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.