Вести

Генерални конзул Румуније у Зајечару Миоара Стефан и градоначелник Зајечара одржали састанак

Генерални конзул Румуније у Зајечару Миоара Стефан и градоначелник Зајечара одржали састанак

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић састао данас са генералним конзулом Румуније у Зајечару Миоаром Стефан.

Овом приликом било је речи о унапређењу сарадње у области економије и културе као и обнови братских односа између града Зајечара и румунског града Калараш. Разговарало се и о обнови Еврорегиона „Дунав 21”, који је успостављен почетком двехиљадитих година између Зајечара, Видина и Калафата.

-Отворили смо много тема, од обнове рада Еврорегиона ’Дунав 21’, који је запостављен задњих десетак година, неактивне су биле све три стране, и бугарска и румунска и српска, а отварају нам се многи простори за коришћење европских фондова и за сарадњу, како на културном плану, тако и на економском и инфраструктурном плану. Говорили смо о побољшању делова све три земље, ових који чине Еврорегион ’Дунав 21’ поприлично су скрајнути са европских путева и то морамо да заједно радимо и да вратимо када је у питању саобраћајна инфраструктура, и друмски и железнички саобраћај и остало. Разговарали смо и о културној сарадњи и милион ствари можемо да урадимо, а разговарали смо и о значају покојног академика Адама Пуслојића, као румунског академика да му одамо заједнички признање за све оно што је за живота урадио за наша два народа, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Њена екселенција госпођа Миоара Стефан у Зајечар је на ову дужност стигла септембра месеца протекле године и у њеној надлежности је 6 округа са подручја источне и југоисточне Србије.

-Захваљујем се и градоначелнику Ничићу на ажурности којом ми је одговорио на захтев за састанак, као јасан доказ о отворености према Румунији. Румунија и Србија имају изванредну билатералну сарадњу, засновану на дугој традицији и добрим комшијским односима. Очување културног и етничког идентитета представља сталну бригу државних органа двеју земаља. Желим да на крају мог мандата људи са ових простора да се радо сећају мене и мојих активности овде, рекла је Миоара Стефан.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.