Вести

Министар Селаковић у Зајечару отворио изложбу посвећену српским владарима

Министар Селаковић у Зајечару отворио изложбу посвећену српским владарима

У Народном музеју „Зајечар” поводом Дана државности Републике Србије данас је свечано отворена изложба „Како памтимо владаре?”.

Изложбу је отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић који је истакао да је источна Србија дала немерљив допринос васкрсу српске државности.

-Своје животе у ослободилачким ратовима почетком 19. века је дало хиљаде људи из три пука и чувене Тимочке дивизије, а један од највећих српских јунака био је Хајдук Вељко Петровић, пореклом из околине Зајечара. У тим борбама овај овде крај Србије – Тимочка Крајина, Вељкова Крајина, дала је изузетно велики допринос. У самом Првом српском устанку један од највећих српских јунака свих времена, како га описује Вук Стефановић Караџић у својим списима, Хајдук Вељко Петровић, по роду можемо да кажемо Зајечарац, из Леновца овде надомак Зајечара, својим јунаштвом дао је невероватан допринос том освешћивању српског народа и васкрсу српске државности. У потоњим бојевима који су вођени на политичко -дипломатском плану велики људи овога краја попут Николе Пашића, можемо слободно рећи најистакнутијег, најпроминентнијег српског политичара 19. и 20. века, дао је немерљив допринос уобличавању српске државности. Није то био само велики Никола Пашић, био је ту и Ђорђе Генчић, Аца Стефановић, дакле Зајечарци и Тимочани дали су велики допринос томе. Оно што не смемо никако да заборавимо јесте немерљив допринос бројен хиљадама људских живота, који су војници три пука српске војске, а чињеница да су три пука била мобилисана у три позива на подручју од Кладова, па до Тресибабе, дакле у Неготину, Зајечару, Књажевцу и изузетно висок допринос Тимочке дивизије у ратовима за ослобођење и уједињење, један су од разлога зашто смо данас на овој изложби, рекао је Селаковић.

Његово преосвештенство Епископ тимочки Иларион је истакао да се изложба поклапа са оснивањем Епархије тимочке пре 190 година.

-Циљ и цркве и државе је да очувају допринос народа и идентитета културног и духовног стваралаштва и да се формира једна здрава перспектива забудућност Србије.

Изложба обухвата представе 25 докумената и фотографија Обреновића из Кабинета графике Народног музеја Србије. Како је истакао директор музеја у Зајечару Вујадин Милошевић, изложба се односи на конструкцију владарског идентитета кроз свест владара да се у 19. веку кроз портрете и графике подиже национални дух и идентитет. Пре почетка изложбе министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић посетио је и Градску управу Зајечар, где је разговарао са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.