Вести

Министар Горан Весић обишао радове на реконструкцији државног пута „Брусничка петља“–Брусник

Министар Горан Весић обишао радове на реконструкцији државног пута „Брусничка петља“–Брусник

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас инфраструктурне радове на подручју Бора и Зајечара.

Горан Весић заједно са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем, обишао је радове на реконструкцији државног пута „Брусничка петља“–Брусник и овом приликом најавио реконструкцију пруге ка Београду и пруге ка Нишу.

-Оно што је важна вест за читав овај крај је да смо ми као Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у оквиру програма рехабилитације 1.200 километара регионалних пруга, ставили у тај пројекат и рехабилитацију пруге од Пожаревца која иде преко Мајданпека, Бора и до Зајечара. То је пруга која ће бити рехабилитована за брзину од 120 километара на сат и електрофицирана, па ћете имати пословни воз, којим ћете до Београда моћи да дођете веома брзо, као некада. Радићемо и рехабилитацију другу пруге, од Зајечара према Књажевцу и суштински после према Нишу, која сада није у тако лошем стању. Она је предвиђена за брзину од 80 километара на сат, али њу ћемо такође електрофицирати и подићи на бризну од 120 километара на сат, као што ћемо радити и везу овде од Зајечара, па горе према Неготину, према Бугарској, спојићемо са Видином и то је пројекат који заједнички радимо са Бугарском и ту ћемо изградити нову пругу, везу са Бугарском. Бугари ће радити свој део, ми овај наш који је мањи и ми ћемо рехабилитовати пругу према Прахову која је веома важна због наше луке. Тако ћемо повезати две луке Прахово и Видин, што ће потпуно променити начин живота људи који су овде. Овај крај ћемо повезати са другим крајевима Србије па ће људи одавде имати излаз и на Ниш, Пожаревац, Београд, рекао је Весић и додао:

-Трудимо се да свако место у Србији постане боље место за живот. Увек се причало о децентрализацији и свака је била ,,мртво слово на папиру’’, ако не урадите путеве и не повежете места. Када се саобраћајно повежу места тада може да се развија туризам, локални бизниси и тада долазе инвестиције, а нове инвестиције значе и нова радна места и виши животни стандард и то је онда права децентрализација. То је оно што спроводи председник Вучић, да се сви делови Србије саобраћајно повежу. Чињеница је да је исток Србије био доста запостављен, сада ће бити дугачије, када наставимо Дунавски коридор до Кладова, то већ мења причу, а завршићемо први део Дунавског коридора, радићемо још један мост на Дунаву са Румунијом, да бисмо овај коридор повезали и то нам показује како се Србија мења и постаје боље место за живот.

Овом приликом најављени су и бројни нови пројекти на рехабиллитацији локалних и регионалних путева.

-Зајечар је најбољи пример колико се Србија мења и колико имамо пара, не само да радимо брзе пруге и брзе саобраћајнице, аутопутеве, већ да радимо и локалне путеве, односно рехабилитујемо и регионалне путеве који су од значаја за живот људи. Ми ћемо ове године, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ЈП „Путеви Србије“, у Зајечар уложити укупно скоро 420 милиона динара, нешто мање од 4 милиона евра и рехабилитоваћемо 12,5 километара путева. Један од тих путева је овај на коме се налазамо Брусничка петља – Брусник, али и поред тога радимо у зони стадиона, радимо читав низ других путева и деоницу пута између Бора и Зајечара, односно код Селишта, наставићемо и следеће године да радимо тај пут, није цео у лошем стању али има још седам, осам километара који треба урадити и следеће године како би тај пут био уређен како треба. Ми поред тога радимо рехабилитацију 3,6 километара локалних путева на територији Зајечара, када додамо на ових 12,5, то је скоро 16 километара путева који се раде у самом Зајечару, истакао је Весић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је истакао да му је драго што су од стране државе и министарства препознате потребе овог краја.
-Мислим да је и време да се и ми инфраструктурно средимо. Овај пут смо обећали људима и хвала што после две године то обећање и испуњавамо. Ипак, најрадоснија вест данас је сређивање пруге која повезује Зајечар са Београдом, као што смо је некада имали. Некада је то било сјајно и верујем да ће сада бити још боље него што је било. Посебно ме радује повезивање са Бугарском. Надам се да ћемо се у оквиру неких споразума, можда преко Ђердапа 2, повезати и са Румунијом која има изванредан железнички саобраћај. То је уствари наш пут у Европу. За овај крај, ово што се ради на путној инфраструктури и што је урађено за последње две, три године и што ће се радити, је нови живот за источну Србију, Тимочку крајину. Некоме се можда чини да је мало, али у овај пут овде је уложено преко милион евра и то за један град који има буџет као Зајечар двадесетак милиона евра много значи ова помоћ, истакао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић и додао:

-Захваљујући председнику и министру Весићу успели смо да обезбедимо близу 300 милиона где ће се урадити нова канализациона и водоводна мрежа. Такође, биће рехабилитовано готово четири километра улица где има много посла, али кренули смо да радимо и то морамо да завршимо. Разговарао сам са мештанима Горње Прлите и тај пут мора да се уради јер је он наша одговорност. Дозволили смо да приликом изградње гасовода он буде уништен и град је покренуо све мехнизме да они који су то урадили плате оно што су оштетили. Молим људе за мало стрпљења док то не будемо средили.
Према речима градоначелника Ничића, са министром Весићем је договорено да најкасније у априлу 2024. године буде потписан уговор, а да се до маја крене са радовима на реализацији пројекта „Чиста Србија” (68 км канализационе мреже и постројења за пречишћавање фекалне канализације и отпадних вода) у вредности од преко 35.000.000 евра.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.