Вести

Обилазак завршних радова: Отварање Дечијег диспанзера у Зајечару очекује се до средине децембра

Обилазак завршних радова: Отварање Дечијег диспанзера у Зајечару очекује се до средине децембра

Радови на реконструкцији Дечијег одељења зајечарског Здравственог центра који су започети децембра месеца прошле године, приводе се крају. Опремање и отварање Дечијег диспанзера очекује се до средине следећег месеца, а комплетног Дечијег одељења до краја фебруара наредне године, рекао је данас градоначелник Бошко Ничић, обилазећи радове, заједно са директором ЗЦ Зајечар Мирославом Стојановићем.

„Остало још месец дана до завршетка радова. Оно што је важно је да добијамо преко 3.000 квадрата, од чега је 1.000 квадрата новог простора. Дограђен је четврти спрат у површини од 450 квадрата и дограђен је Дечији диспназер површине 551 квадратни метрар, са посебним улазима, за болесну и здраву децу. Добили смо модеран објекат укупне површине 3000 квадрата. Држава је издвојила 471 милион динара само за грађевинске радове. Предстоји нам сада опремање објекта, а остатак ће бити завршен до краја фебуара“, казао је Ничић.

Он је додао, да ће Зајечарски и Борски округ добити најмодернији медицински центар.

„Само у опрему ће се уложити преко 200 милиона динара, укупно, у грађевинске радове и опрему ће се уложити 700 милиона динара. Добићемо најмодернији центар у источној Србији, биће то Регионални центар за оба округа, а порадићемо и на томе да привучемо и квалитетне стручњаке – од дечјег хирурга до педијатра. Када буде све завршено изгледаће фантастично, биће овде и парк, саобраћајнице ће бити уређене, али кад буде завршен цео пројекат“, казао је Ничић.

У објекту већ функционише централно грејање, а свака соба има своје купатило.

Према речима дирктора ЗЦ Зајечар, доктора Мирослава Стојановића, након завршетка радова, после 15. децембра, кренуће се полако са „усељењем“.

„Почећемо од Дечијег диспанзера па сукцесивно према Дечијем одељењу, шта буде долазило од опреме тако ћемо да уграђујемо. Спискови опреме су направљени, предати су и Министарству које ће да одради свој део посла, око набавке и опремања болнице“, казао је Стојановић.

Стојановић је напоменуо да су кадрови на појединим одељењима, такође проблем

„На Дечијем одељењу једино имамо довољан број педијатара, на свим осталим одељењима смо мало критични“, казао је Стојановић.

Осврнувши се на нову опрему која стиже у зајечарски Здравствени центар, Стојановић је навео и да је данас стигао нови ултразвук за праћење трудноће, за Гинеколошки диспанзер.

„Ултразвук ће вероватно од следеће недеље бити активиран, то је 4Д ултразвучни апарат који је стигао пре пола сата. Један ултразвучни апарат за Дечије одељење очекујемо од Министарства здравља, овај смо добили из РФЗО-а, очекујемо савремени ултразвучни апарат. Такође, очекујемо у марту магнетну резонанцу и очекујемо да ће нам проћи пројекат Нуклеарне медицине и да ћемо набавити модерну гама камеру. Дигитални мамограф ће такође бити набављен“, истакао је Стојановић.

Како је речено приликом обиласка радова, а што је раније најављивано, Грудно одељење које је сада у веома лошем стању ће бити пресељено у нови објекат, а иза Грудног одељења, како је планирано, биће саграђен Геронтолошки центар. На месту садашњег Грудног одељења, биће одељење психијатрије.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.