Вести

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић обишла вртић

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић обишла вртић "Свитац" у Зајечару

Министарка за бригу о породици и демографију др Дарија Кисић данас је приликом посете Зајечару са градоначелником Бошком Ничићем одржала састанак у Градској управи, а потом обишла вртић “Свитац”, где ће бити започета реконструкција, заједничким средствима Министарства и града Зајечара.

Министарка Кисић је нагласила да је један од приоритета Владе Србије подршка породицама са децом и када је у питању финансијска подршка она је никада већа.

-Посебно смо поносни када видимо да и локалне самоуправе издвајају додатна средства из својих буџета која усмеравају ка пронаталитетној политици.Град Зајечар је пример одговорне политике када је у питању подршка породицама са децом, будући да у те сврхе издваја нешто више од 13 милиона динара. Заједничка пронаталитетна политика Владе Србије и Града Зајечара, даје резултате, јер се сваке године у Зајечару рађа све више деце. Све што радимо, радимо за нашу децу, а управо и јесте циљ свих наших активности, да нас буде што више. Зато смо са великим задовољством подржали пројекат града Зајечара за реконструкцију вртића, са резултатом који смо чули, а то је да се првобитно смањи листа чекања, а онда и да се у потпуности елиминише. С једне стране, само постојање листе чекања, када су у питању предшколске установе, индиректно нам показује да је повећан број деце и онда смо и срећни када улажемо у овакве пројекте, рекла је Кисић у Зајечару.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић изразио је захвалност министарки на подршци и на свему што ресорно Министарство чини како би се пружила подршка локалним самоуправама у побољшању мера популационе политике и подршке породицама и деци.

-Наши резултати када је у питању рађање деце су у последње две-три године видљиви, али имамо још доста тога шта можемо да урадимо. не само што се тиче материјалних издавања, већ и других услова да би се повећао број деце, број младих. Нажалост, диспаритет који постоји између броја умрлих и броја новорођених још увек постоји и то је оно што се види на попису становништва. Једна од ствари која доприноси томе да се родитељи определе за већи број деце јесу и услови у обдаништима, повећање капацитета у вртићима. До пре неку годину нисмо имали листе чекања, сада поново имамо. Обданиште ‘Свитац’, које је због туђих грешака било пропало, ми ћемо санирати уз помоћ Министарства и деца ће добити боље услове за боравак. Радићемо на томе да што пре урадимо пројекат и пронађемо средства да преуредимо већ још неке просторе које имамо, како у Зајечару не би биле листе чекања. Потрудићемо се да и у већим селима у околини проширимо мере популационе политике. Богу хвала, нека села у околини Зајечара показују много већи број рођене деце, у односу на умрла лица. Ту мислим на село Велики Извор и на још нека села. Тај дечији смех је оно што нас радује и што нас тера да улажемо и у села. Такође, спроводимо и мере око куповине кућа на селу за младе брачне парове, а те мере смо спроводили и пре него што је на нивоу републике донесена таква одлука, рекао је градоначелник Зајечара.

У циљу побољшања демографских параметара, за реконструкцију и адаптацију вртића „Свитац” у Зајечару укупан износ који је одобрило Министарство је 5.378.330,00 динара, док град Зајечар за ове намене издваја 3.765.944,08 динара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 25
  мај
  ЕНЕРГЕТСКА САНАЦИЈА: ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА ГРАЂАНИМА ЗАЈЕЧАРА

  У великој сали Скупштине града Зајечара данас је уприличено потписивање уговора са грађанима који су на конкурсу за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова, остварили право на субвенционисана средства.

  Више
 • 22
  мај
  У Зајечару и ове године "Михољски сусрети села"

  У згради Палате ,,Србија“ у Београду, данас је у име Града Зајечара Весна Станковић градска већница за пољопривреду потписала Уговор са Министарством за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за организовање манифестације ,,Михољски сусрети села“ за 2024. годину.

  Више
 • 22
  мај
  ЗАЈЕЧАР И ОВЕ ГОДИНЕ У ПРОГРАМУ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА

  Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, уручила је у Новом Саду уговоре локалним самоуправама које су добиле средства у овогодишњем програму енергетске санације породичних кућа и станова, међу којима је и град Зајечар.

  Више
 • 16
  мај
  Зајечар: Одржана 22.седница Скупштине града

  Одлука о усвајању Плана детаљне регулације за зону експлоатације „Влашка“ у Малом Извору била је повод окупљања групе грађана предвођене зајечарском опозицијом испред зграде Градске управе, којима су се обратили народни посланици Александар Јовановић Ћута и Срђан Миливојевић.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.