Канцеларија за младе - Активности

Граду Зајечару захвалница за посвећеност развоју омладинске политике и оснаживању младих

Граду Зајечару захвалница за посвећеност развоју омладинске политике и оснаживању младих

На конференцији “ЈЛС по мери младих”, коју је организовала Национална академија за јавну управу у сарадњи са Министарством туризма и омладине и Немачком организацијим за међународну сарадњу (ГИЗ), уручени су сертификати учесницима и учесницама Програма, представницима јединица локалних самоуправа и младима. Овим је симболично обележен крај програма који је имао за циљ да оснажи укључивање младих у процесе доношења одлука са посебним нагласком на младе из руралних средина.

Током пет месеци, учесници су похађали обуке на тему омладинске политике и руралног развоја и ово је била јединатвена прилика да се млади повежу са запосленима у ЈЛС, али и заједно осмисле заједничке активности у циљу оснаживања младих на локалу, као што су оснивање инфо кутка и и Омладинског простора. Делегацију града Зајечара на овом догађају чиниле су координаторка Канцеларије за младе, Миа Вукић Витомировић, саветница на пословима пољопривреде и руралног развоја, Наташа Цветковић, представнице младих, Естер Мифтари и Лена Малетић.

Значај овог догађаја подржала је присуством и обраћањем госпођа Ивана Антонијевић, помоћница министра туризма и омладине. Она се осврнула на све учеснике програма и захвалила им се што препознају све што је до сада урађено, али и визију Србије као места за младе људе који верују у институције, али и институције које верују у младе.

Координаторка Канцеларије за младе, имала је прилику да своје ангажовање у оквиру пројекта “Перспективе за младе у руралним срединама” представи присутнима као пример добре праксе са посебним акцентом на укључивање младих у процесе доношења одлука, апелујући и на младе, али и на институције да буду отворени једни према другима јер је међусобно партнерство и сарадња кључ успеха за креирање боље будућности за све.

У име града Зајечара, захвалницу за допринос реализацији пројекта, преузео је Иван Живковић, начелник Одељења за обједињене јавне набавке и локални економски развој.

У претходних годину дана, Канцеларија за младе је у оквиру овог пројекта, сарађивала са организацијама цивилног друштва, младима, институцијама града и осталим партнерима, а у плану су и нове активности са дугогодишњим сарадницима удружењем “Друштво Рома Зајечар”, Асоцијацијом за развој одрживих заједница “ТОЦ” и фондацијом “Ана и Владе Дивац”

Канцеларија за младе града Зајечара је до сада:

  • Опремила и адаптирала Омладински простор у Гамзиграду;
  • Ушла у процес израде плана активности за поменути омладински простор;
  • Наставила и унапредила процес израде Стратегије за младе;
  • Учествовала у едукацији “Партиципација младих у руралним срединама”;
  • Подржала реализацију иницијатива које су реализоване у организацији “Друштво Рома Зајечар”;
  • Подржала реализацију “Мале школе омладинске политике” чијом је реализацијом именовано 7 амбасадора и амбасадорки омладинске политике града Зајечара, која је спроведена у оквиру праксе за омладинске лидере у организацији Националне асоцијације практичара И практичарки омладинског рада “НАПОР” и ГИЗ-а;
  • Подржала реализацију обуке “Млади ЗАједници” коју реализује омладинска радница Миља Здравковић у оквиру своје праксе за омладинске раднике коју реализује Национална асоцијација практичара и практичарки омладинског рада “НАПОР” и ГИЗ;
  • Подржала организацију фестивала “Дан за нас” који је окупио 90 младих;
  • Креирала омладински фонд, заједно са фондацијом “Ана и Владе Дивац” уз помоћу ког је реализовано 13 пројеката младих кроз претходни конкурс и определила средства за нови циклус финансирања пројеката младих неформалних група;

Кроз све горе поменуте активности, прошле су стотине младих, а креирањем активности за наредни период, очекује се да овај број буде још већи.

Пројекат „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“ спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерству са Министарством туризма и омладине, а у оквиру Немачке развојне сарадње у Србији.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.