Вести

Локалне финансије и учешће грађана: Конкурс за подношење пројеката отворен до 15. септембра, инфо сесијa четвртак

Локалне финансије и учешће грађана: Конкурс за подношење пројеката отворен до 15. септембра, инфо сесијa четвртак

У оквиру Јавног позива који је расписало Одељење за обједињене јавне набавке и локални економски развој града Зајечара, а који се односи на финансирање пројеката идентификованих кроз „Одговорне локалне финансије и учешће грађана“, биће одржана инфо сесија у Великој Сали Градске управбе у Зајечару, где ће грађани моћи да се информишу о свим важним детаљима овог позива.

Град Зајечар финансираће у 2023. години пројекте од јавног интереса кроз спровођење акције „Одговорне локалне финансије и учешће грађана“ која омогућава непосредно учешће грађана, у сарадњи са Градом, у решавању дела проблема локалних заједница (мањих захвата на уређењу јавних површина), као и унапређење положаја осетљивих група, а нарочито особа са инвалидитетом, корисника права или услуга социјалне заштите, припаднике ромске популације и друго.

Пројекти који се предлажу могу се односити искључиво на мање захвате као што је уређење и/или опремање паркова, постојећих дечијих игралишта, постојећих спортских терена, дрвореда, шеталишта, неуређених зелених површина, уређење прилаза за лица са инвалидитетом, уклањање мањих дивљих депонија и слично. Пројекти који се предлажу за унапређење положаја лица из осетљивих група могу се односити и на набавку неопходне опреме.

Све предложене активности у оквиру пројекта (уређење јавних површина) се морају спроводити на земљишту које је у јавној својини града Зајечара, а изузетно Републике Србије, уз сагласност носиоца јавне својине, односно корисника земљишта. Пројекти намењени унапређењу положаја лица из осетљивих група могу се реализовати и у јавним објектима чији су корисници лица из осетљивих група.

Право учествовања на јавном позиву имају неформалне групе грађана са територије града Зајечара окупљене око поднете иницијативе – пројекта. Потписници (покретачи) иницијативе, тј. пројекта су грађани са измиреном пореском обавезом по основу пореза на имовину (до дана подношења пријаве), а који имају пребивалиште, имовину или су из других разлога заинтересовани да се одређена акција спроведе у том делу града, као и унапреди положај лица из осетљивих група.

Пројекат се финансира са укупно 1.650.000,00 динара Одлуком о буџету града Зајечара за 2023. годину, у оквиру посебне буџетске линије. Град Зајечар определио је средства за ову намену у висини од 1.000.000,00 динара, обезбеђена кроз наплату пореза на имовину, а средства у износу од 650.000,00 динара за ове намене, обезбеђена су као подршка Програма „Општински економски развој у Источној Србији, фаза III – Одговорне локалне финансије и учешће грађана“ који финансира швајцарска влада, а спроводи HELVETAS SWISS INTERCOOPERATION SRB.

Пројекте уређења и опремања јавних површина град Зајечар финансира са максимално 90% оправданих трошкова пројекта, с тим да тај износ не може бити већи од 500.000,0 динара, док износ од минимално 10% оправданих трошкова пројекта обезбеђује подносилац пројекта (група грађана) из сопствених средстава, волонтерским радом или кроз нефинансијску подршку локалних привредника у виду донације у делу материјала, алата или опреме.

Конкурс траје до 15. септембра, а инфо сесија у великој сали Градске управе биће одржана у четвртак 31. августа од 11 сати.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.