Вести

ОДАТА ПОЧАСТ: Зајечар обележио Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

ОДАТА ПОЧАСТ: Зајечар обележио Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. маја, делегације Амбасаде Руске федерације, Града Зајечара, Војске Србије и борачких организација положиле су данас венце код Спомен костурнице на Старом гробљу у Зајечару, посвећене ослободиоцима Зајечара у Другом светском рату, где поред бораца Народноослободилачке армије Југославије, почивају 1363 припадника Црвене армије.

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, у салону Градске управе у Зајечару, организован је пријем за првог секретара . Амбасаде Руске федерације у Србији Алексеја Кривошејева.

Градоначеник Зајечара Бошко Ничић је након пријема изразио задовољство што је први секретар Амбасаде Руске федерације у Зајечару, како би заједно одали почаст и спомен изгинулим припадницима Црвене армије, који су учествовали у борбама за ослобођење Зајечара.

-У ова тешка времена за читав свет, важно је обележавати значајне датуме у нашој историји. Много је важно да се, пре свега млађа генерација, па и сви ми, сетимо каква је и колика цена слободе, и да људима који су допринели тој слободи одамо почаст и поштовање. Позивам овом приликом и његову екселенцију Амбасадора Руске федерације у Србији да посети Зајечар, да види овај леп крај, а волео бих и да се реализује иницијатива коју смо покренули још 2019.године, да Зајечар добије братски град у Русији, истакао је градоначелник Зајечара.

-Много ми је велика част да посетим овај град, и веома нам је важно да на овај начин испоштујемо све оне који су дали своје животе у борби против фашизма. Обележавамо овај дан, за мирно небо, и изражавам велико задовољство што ви чувате овај дар и да заједно памтимо и поштујемо жртве оних који су дали своје животе за слободу народа, рекао је први секретар Амбасаде Руске федерације у Зајечару Алексеј Кривошејев.

Дан победе обележава се као сећање на дан када је пре 77 година извојевана победа над фашизмом у Другом светском рату, а прилика је да се ода пошта свим херојима борбе за слободу.

Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.