Вести

Наздравље Бадње јутро и Бадњи дан: У центру Зајечара традиционално наложен бадњак и одржана литија Тимочка

Наздравље Бадње јутро и Бадњи дан: У центру Зајечара традиционално наложен бадњак и одржана литија

На Бадње јутро, свештенство Епархије тимочке и градоначелник Зајечара Бошко Ничић, али и сви они који обележавају Божић по јулијанском календару, традиционално су секли бадњаке.

Представници Градске управе Зајечар, са свештенством Епархије тимочке исекли су бадњак у оближњој шуми и на тај начин почели обележавање Бадњег дана. Након сечења бадњака, празнике су честитали градоначелник Зајечара Бошко Ничић и протојереј Игор Ивковић.

„И ове године традиционално на Бадње јутро са свештенством Епархије тимочке изашли смо на сечење бадњака, који ће бити наложен у центру града. На тај начин симболизујемо да у све домове грађана Зајечара уђе мир, љубав, здравље, да Бадњи дан и Бадње вече прославимо сви у слози. Желим да заиста у овој 2023. години повратимо љубав једни према другима и поштовање и да кренемо путем напретка, како свако појединачно, тако и наш град Зајечар. С том надом и уверењем, грађанима Зајечара и свим верницима желим срећне божићне празнике и надам се да ће нам ова година бити благородна и успешна и да Бадњи дан и Бадње вече проведемо онако како нам је и наш патријарх поручио – сложно”, истакао је Ничић.

У присуству великог броја верника, у Зајечару је многим обичајима обележено Бадње вече.

У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару најпре је служена литургија, а затим је организована литија централним градским улицама.

Након свечане литије, на Тргу ослобођења у Зајечару наложен је бадњак.

Поред грађана, при налагању Бадњака присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион са свештенством Епархије тимочке, као и представници Градске управе Зајечар са градоначелником Бошком Ничићем.

„Лепо је видети да се окупљамо у оваквом броју у ово благословено време. Ми смо овде сабрани око бадњака и око ове ватре и то је симбол који нас подсећа на наше вечно призвање. Драга браћо и сестре, поздрављајући вас с овог места и у овом светом тренутку хоћу да питам вас родитеље, који сте благословени породом, како се осећате када деца верују у вас и имају поверења, а како се осећате кад деца немају поверење у вас? Увек то питање нека буде пред сваким родитељем јер је то пут за нашу веру у живога Бога. Бог се не одваја од нас, он се рађа као човек, да бисмо ми поново постали његова деца и да нам дарује живот вечни. Нека Господ пробуди у нашим срцима љубав према Њему и љубав према другима“, поручио је између осталог Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион.

Вечерњој служби у цркви у Зајечару присуствовао је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

У суботу 7.јануара, на Божић, у Улици Тимочке буне биће одржана „Улица Божићне радости“, у којој ће бити штандови са производима домаће радиности. Од 07:30 почетак такмичења у припремању традиционалних јела, од 08:00 сати биће служена Божићна литургија, а од 12:00 сати присутнима ће се обратити Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион.

Након тога, следи културно-уметнички програм. У сали зајечарског позоришта, у 20:00 сати, биће приређен Божићни концерт.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.