Вести

 Свечаном академијом обележен 6. октобар – Дан града Зајечара

Свечаном академијом обележен 6. октобар – Дан града Зајечара

Свечаном академијом у сали позоришта „Зоран Радмиловић“ у Зајечару обележен је Дан града Зајечара – 6. октобар, а овом приликом додељена су пригодна признања и награде појединцима за постигнуте резултате и заслуге.

Присутнима се најпре обратио градоначелник Зајечара Бошко Ничић који је овом приликом истакао да је за Дан града изабран догађај који нема идеолошке симболе, већ много већи духовни значај.

„Захваљујући нашој епископији, њиховом предлогу и одборници Скупштине града изабрали су за Дан града догађај нешто што је свето, нешто што нема идеолошке и политичке симболе у себи, већ много већи значај, духовни значај. Изабрали смо 6. октобар, дан када се појавио лик Пресвете Богородице у кући недалеко од Саборне цркве, постоје сведочанства и то није нешто имагинарно, већ истина. Ово треба да буде дан који са поносом треба да славимо“, рекао је Ничић.

Епископ тимочки господин Иларион, у име Епархије тимочке, захвалио се свима који су усвојили предлог о Дану града Зајечара.

„Захваљујем свима најискреније што је наш предлог усвојен, али се захваљујем и онима који су овај предлог видели из неке друге перспективе. Дан јављања Пресвете Богородице није бајка, није измишљотина, није трептај у времену, него је тродневно конкретно појављивање светлосног лика Пресвете Богородице у кући где је 17 сведока боравило и молило се", рекао је владика Иларион.

На свечаности су уручена и признања добитницима највиших годишњих награда.

Повеље за 2022. годину, као признање за постигнуте резултате и подстрек за још већа залагања, додељене су: Василију Станковићу, Милици Радуловић и Лазару Јовановићу – ученицима Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима у свирању на хармоници. Повеља је уручена и Жељани Николић – ученици Основне школе „Љубица Радосављевић Нада“ у Зајечару за постигнуте резултате на такмичењима и пројектима из енглеског језика. Повеља је уручена и Наталији Танић – ученици Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате у области друштвених наука, Тари Лазаревић – ученици Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из историје, Петри Нинић – ученици Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима и пројектима из историје и Марку Миловићу – ученику Основне школе „Љуба Нешић“ у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из физике, математике и информатике. Добитницима повеља додељене су и новчане награде у износу од 30.000 динара.

Октобарска награда Града Зајечара за 2022. годину, додељена је: Срђану Пешићу из Звездана, за постигнуте резултате у области спорта, Ненаду Петковићу из Вражогрнца, за постигнуте резултате у очувању и неговању народног стваралаштва у области културе и Основној школи „Љубица Радосављевић Нада“ у Зајечару, за допринос развоју образовања. Добитницима Октобарске награде града Зајечара за 2022. годину додељен је и новчани део награде у износу од 75.000 динара.

Награда Града Зајечара “Светозар Марковић“ у 2022. години, постхумно је додељена Томиславу Мијовићу, књижевнику из Зајечара, за изузетан допринос у области развоја културе.

Награда Града Зајечара “Хајдук Вељко“ у 2022. години, додељена је Саши Лалићу, млађем воднику ватрогасцу из Зајечара и Андрији Трифуновићу, млађем воднику ватрогасцу из Зајечара, за несебично ангажовање и учињени подвиг приликом спасавања детета које је упало у шахт.

Постхумно награда Града Зајечара “Хајдук Вељко“ у 2022. години додељена је и Ивану Ђурђевцу, млађем воднику полиције из Зајечара, за несебично ангажовање и исказану храброст приликом спасавања људских живота. Двадесетосмогодишњи полицајац Иван Ђурђевац страдао је приликом интервенције 28. марта 2022.

Добитницима Награде града Зајечара “Хајдук Вељко”, као и добитнику Награде града Зајечара “Светозар Марковић” за 2022. годинуприпала је и новчана награда у износу од 100.000 динара.

Након свечане академије одиграна је представа коју су припремили наставник Стеван Јовановић, професор Музичке школе Станоје Јовановић, ученици ОШ „Десанка Максимовић“ Зајечар, ученици зајечарске Гимназије и глумци зајечарског позоришта, уз благослов владике Илариона и Епархије тимочке.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.