Вести

 Многобројни културни програми током лета у Зајечару и на Феликс Ромулијани

Многобројни културни програми током лета у Зајечару и на Феликс Ромулијани

На Феликс Ромулијани, у кули 19 синоћ је одржана прес-конференција на којој је било речи о планираним културним програмима током лета. Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је најавио гостовање познатог холивудског глумца Џона Малковича на Феликс Ромулијани 8. августа:

„Биће изведена мултимедијална представа „Паклена комедија -исповест серијког убице“ у којој Џон Малкович наступа у пратњи Оркестра Бечке академије и Вроцлавског барокног оркестра. Наредне недеље почињу радови на припреми паркинга, како се не би десило оно што се догодило након концерта „Балканике“ када посетиоци сатима нису могли да напусте Ромулијану. Сада ће бити више људи, али ће бити припремљено више паркинга за неколико хиљада аутомобила и урадиће се једносмерни саобраћај тако што ће се до Ромулијане долазити као до сада, са главног пута, а одлазиће се преко Магуре до Звездана. Тај пут ће се проширити, ставиће се гребани асвалт, тако да ће посетиоци другим путем моћи да се враћају са Феликс Ромулијане. Очекује се да ће велики број људи доћи на овај централни културни догађај током августа, иако су предвиђене улазнице од 1000 динара, јер овако велики пројекат не би могао другачије да се реализује“

Градоначелник Зајечара захвалио је на финансијској помоћи „Еликсир групи“ која је поред ГИЗ-а највише помогла да Џон Малкович готује на Ромулијани. Захвалио је такође и зајечарској пивари, Штрабагу, и Зи Ђину из Бора који је помогао да се смести екипа од 50-так људи, који, по захтевима рајдер листе, нису могли да се сместе у Зајечару.

„Мислим да ће ово бити најсадржајније културно лето од када сам ја на челу града, а нисам од скоро ту, већ од 2004 године, ево скоро две деценије. Изабрали смо да „Феликс Ромулијана“ буде круна и бисер културних дешавања, међутим ми имамо сваке недеље по један или два догађаја у сеоским месним заједницама и ја сам поносан на то. Готово да нема села које нема манифестацију. У питању је можда четири или пет села, али ће и она имати манифестције од идуће године, без обзира на то колико су велика. Те манифестације постају све значајније и окупљају на хиљаде људи. Круна тих догађања у селима биће „Башта Балкана“ која је од прошле године постала и део програма „Михољско лето“, које финансира република Србија преко Министарства за бригу о селу.

Ничић је подсетио да се „Зајечарско културно лето на Ромулијани“ већ одвија и поменуо концерте бразилског и египатског пијанисте.

„У све ово се интензивно укључио ГИЗ, немачка развојна агенција, која финансира доста програма и унапређење културне инфраструктуре. У току је други тендер за изградњу визиторског центра на Феликс Ромулијани вредан 4,2 милиона евра. Та средства ми никада не бисмо могли сами да обезбедимо. Тек након изградње визиторског центра моћи ћемо да позивамо већи број људи и да достојно промовишемо Феликс Ромулијану, јер сада немамо инфраструктру која је за то потребна.

Већ 3. августа на Ромулијани је предвиђен концерт Боре Дугића, 6 августа Фестивал танга, а истог дана у зајечарском театру биће изведена представа француског позоришта из Лила. Концерт Павлине Радовановић, која живи у енклави у Ораховцу на Косову је 10. августа на Ромулијани,18. августа предвиђен је концерт „Београдског Џез секстета“, а 21. августа “Вондер стрингса”. 19. и 20. августа у зајечарском позоришту гостоваће позоришне представе из Ниша и Смедерева. Градоначелник Ничић је похвалио позориште и музеј и истакао да заједно са туристичком организацијом одлично раде свој посао.

Церемонија отарања овогодишње „Зајечарске Гитаријаде“ и проглашење роконачелника предвиђена је 24. августа на Ромулијани. Гитаријада ће бити одржана од 25. до 27. августа на Краљевици. У току је избор такмичарских бендова и њих 10 ће ући у две полуфиналне вечери, а у финалу ће се четири бенда борити за титулу најбољег. Од гостујућих бендова у четвртак 25. августа натупиће „Бајага“, Седлар, „Валентино“ и „Тексас флуд“. У петак 26. августа „Кербер“, „Пилоти“,“ Ритам нереда“ и „Бендовер“, и у суботу 27. августа „Ван Гог“, „Гоблини“, „Канда, Коџа и Небојша“ и група „Алиса“. Концерт Николе Врањковића на Ромулијани биће одржан 30. августа.

„Ово су за сада утврђени програми током августа, а биће их још“, рекао је Ничић и изразио задовољство што се прес –конференција на Ромулијани одржава пред промоцију часописа “Развитак” и што су присутни људи који су промовисали своје књижевно стваралаштво, али и друге облике стваралаштва, кроз овај часопис.

“Развитак је најстарији и најсадржајнији часопис који није добио на значају онолико колико завређује, као и човек који га је створио и недавно нас напустио, Томислав Мијовић. Није добио место које му припада не само у култури нашег краја, него и Србије, али трудићемо се наредних годину, две, да све те грешке исправимо. Пре свега да Тома у свом граду добије заслужено место и да му се одужимо на начин који заслужује. Драго ми је што „Развитак“ од недавно уређује Власта Младеновић, који је моја генерација и који тај посао одлично ради. Имали смо период стагнације, али нећемо се враћати уназад, већ ћемо настојати да исправимо грешке и да не обрукамо Тому“, истакао је Ничић

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.