Вести

Пријем у Градској управи:  Ученици из Италије и Шпаније у посети вршњацима у Зајечару

Пријем у Градској управи: Ученици из Италије и Шпаније у посети вршњацима у Зајечару

У оквиру Ерасмус програма, зајечарска Основна школа „Ђура Јакшић“ реализује пројекат „Учимо заједно кроз наше наслеђе” који има за циљ упознавање културног и природног наслеђа земаља учесника пројекта – Србије, Италије, Грчке и Шпаније. Тим поводом, ученици и наставници из Шпаније и Италије бораве ових дана у граду на Тимоку, а у салону Градске управе, данас је за њих приређен и свечани пријем.

Основна школа „Ђура Јакшић“ у Зајечару више од једне деценије учествује у пројектима међународног карактера који су од великог значаја како за саму школу, тако и за ученике и наставнике. У оквиру Еразмус програма, а у сарадњи са школама из Грчке, Италије и Шпаније, школа која носи назив великог српског песника, књижевника, драмског писца, сликара – Ђуре Јакишића, реализује пројекат „Учимо заједно кроз наше наслеђе”, у оквиру кога, ученици из Италије и Шпаније, ових дана бораве у граду на Тимоку.

„Ово је у великој традицији наше школе и већ дужи низ година смо познати као школа која ради међународне пројекте. У Асоцијацији смо основних средњоевропских школа, познати смо по пројектима интеркултуре, али и по Еразмус плус пројектима. Наши пријатељи из Дуркала у Шпанији, са Сицилије из Италије, овде су са нама, док ученици из Амалијаде, из Грчке, на жалост нису могли да допутују“, рекао је на свечаности Саша Војновић, директор ОШ „Ђура Јакшић“ Зајечар.

Он је напоменуо да је циљ пројекта веома значајан и јасан.

„Поред једне основне идеје коју ширимо, а што је свету потребно, а то је пријатељство између народа, друга ствар је да учимо кроз наше наслеђе. Након овог дружења остаће једна лепа успомена нашим ученицима али и поштовање према културним и природним богатствима“, додао је Војновић.

Ученике и наставнике поздравио је и градоначелник Бошко Ничић, који је том приликом нагласио да Зајечар више од 20 година сарађује са другим европским градовима, да су многа братимљења реализована, а да су нека у току.

„Више од 20 година радимо братимљења и сарадњу са другим градовима изван наше земље. Ми у Италији имамо братски град, то је Молфаконе, али ништа немамо против да покренемо и проширимо ту сарадњу са градовима из којих ви долазите и да сарађујемо у будућности“, казао је Ничић.

Он је за младе имао јасну поруку:

„Развијајте љубав и пријатељство. Историја света ће се једног дана свести да сви живимо заједно. Учите језике, зближите се, видите у каквом свету живимо и због тога је потребно да ширите заједништво, јединство, да се ни по чему не разликујете, да једни другима ни на чему не завидите, помажете како би свет био боље место за живот. Евопа и читава планета земље је наша заједничка кућа“.

У оквиру свечаности, ученицима и наставницима уручени су пригодни поклони.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.