Вести

Амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре: ЕУ и град Зајечар настављају сарадњу на пројектима

Амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре: ЕУ и град Зајечар настављају сарадњу на пројектима

Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре посетио је Зајечар и Феликс Ромулијану и том приликом разговарао са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем.

У Градској управи градоначелник Зајечара Бошко Ничић приредио је пријем за амбасадора Емануела Жиофреа.

„Разменили смо искуства, пре свега, са оним што је до сада рађено у Зајечару из фондова ЕУ. Неки пројекти нису текли сјајно и то сам представио амбасадору. Говорили смо о томе да је Зајечар све обавезе, које по стандардима ЕУ треба да се испуне, испунио, како не би било оштећених јер је реч о партнерским пројектима Бугарске и Србије. Такође, разговорили смо о Музеју рокенрола, са додатним смештајним капацитетима, поред постојећег кампа – бунгалова који је делом грађен средствима ЕУ. Разговарали смо и о Визиторском центру и Феликс Ромулијани. Било је речи и о Парку римских императора који треба да буде на простору код новог стадиона на Краљевици. Мислим да је то изузетно занимљиво, то би био један европски пројекат. Говорили смо и о прерастању Гитаријаде у европски фестивал демо бендова, а то би подразумевало такмичење демо бендова из свих 27 земаља ЕУ, Србије, као и демо бендова из Босне и Херцеговине и Црне Горе. То би трајало неколико дана. Бунгалови који већ постоје, наравно саградили бисмо још додатне, користиле би земље учеснице на Гитаријади. Мислим да је амбасадор ову моју идеју добро прихватио, као и идеју да се на Феликс Ромулијани поред Визиторског центра направи Летња школа која би трајала три месеца за најбоље студенте археологије из целе Европе. То би нам оставило и простор да добијемо стручан кадар који би наставио ископавање. Зајечар је отворен град у који амбасадор увек може да дође“, истакао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре је први пут у Зајечару, иако је на функцији амбасадора у Србији већ осам месеци. Овом приликом Жиофре је напоменуо да му се изузетно свиђа овај крај Србије и Зајечар.

„Драго ми је што сам у граду који је познат по пиву, историјским знаменитостима и личностима као што су Никола Пашић, Зоран Радмиловић, Светозар Марковић. Зајечар доста ради на пољу економије, пољопривреде, културе. Причали смо о Гитаријади и видим да градончелник има пуно идеја о томе како то даље треба да се развија и да се шири. Европска унија је заинтересована за партнерство на локалном нивоу, пошто ми већ сарађујемо на националном нивоу у Београду. Са Зајечаром сарађујемо кроз више програма, радимо доста и на изградњи локалне инфраструктуре, пружили смо подршку и када је у питању израда географског информационог система, пружамо помоћ малим и средњим предузећима. Градоначелник је пун идеја и иницијатива и ја се надам да ћемо да наставимо сарадњу на локалу“, поручио је Емануел Жиофре.

После састанка у Градској управи Зајечар, амбасадор Жиофре је посетио Феликс Ромулијану са представницима ГИЗ-а, који имплементира ЕУ пројекат на овом касноантичком локалитету.

„Срећан сам што сам посетио ово археолошко налазиште које је јако битно не само за Србију, већ и за Европу. То је један локалитет који заиста вреди посетити и Европска унија је ту да помогне изградњу Визиторског центра, како би што више људи посетило ово место. То је у пројекту #ЕУ за тебе и ово је нешто што радимо заједно са Републиком Србијом и Републиком Немачком. Све је то део ширег програма који служи за унапређење културног наслеђа ове земље“, казао је амбасадор Жиофре на Феликс Ромулијани.

Такође, одржана је и дебата зајечарских средњошколаца у оквиру пројекта Европска школа дебате. Пројекат организују Информациона мрежа Европске уније и дебатна академска мрежа Отворена комуникација, уз подршку Делегације Европске уније.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.