Вести

Одржана 7.седница Скупштине града: Враћена стара цена грејања Фото: Радио Магнум

Одржана 7.седница Скупштине града: Враћена стара цена грејања

Одлуком Скупштине да се укине поскупљење од 29. новембра ове године, враћена је стара цена грејања.

Наиме, одборници су данас ставили ван снаге Решење Скупштине града Зајечара о давању сагласности Јавном комунално–стамбеном предузећу „Зајечар“ на цену топлотне енергије од 29.11.2021. године и дали сагласности том предузећу на позајмицу мазута.

Надзорни одбор ЈКСП „Зајечар“ обратио се захтевом Градском већу за давање сагласности за враћање цене даљинског грејања на ниво пре добијања сагласности за њено повећање. Како се наводи у образложењу, у међувремену је Министарство енергетике и рударства заузело став да се не могу одобрити повећања цене грејања, уз обећање да ће бити омогућена позајмица мазута у количини од 600 тона од Републичке дирекције за робне резерве, па је било неопходно затражити да се цена грејања врати на цену која је била утврђена 2018. године.

У образложењу Решења наводи се да је руководство Града Зајечара, бринући о стандарду грађана и терету корисника услуга који се финансирају из буџета Града Зајечара, иницирало састанак у Влади Србије на коме је договорена позајмица мазута, али и обећање да ће се размотрити могућност значајних олакшица при раздужењу код Дирекције за робне резерве за мазут преузет у периоду сезоне 2012/2013 и 2020/2021. године, а за које град редовно месечно измирује обавезе. У том смислу предложено је враћање цене грејања на претходно важеће, утврђене 2018. године, што је на данашњој седници Скупштине Града Зајечара и усвојено.

ЈКСП „Зајечар“ се 17. децембра обратило захтевом Скупштини града за давање сагласности на позајмицу мазута у количини од 600 тона од Дирекције за робне резерве РС. Како је наведено у захтеву ова количина мазута је неопходна како би се обезбедило континуирано и квалитетно снабдевање топлотном енергијом корисника услуга даљинског грејања у Зајечару. Посебно је напоменуто да је цена нискосумпорног мазута у овој години порасла за скоро 50 одсто и да ће ЈКСП Зајечар имати озбиљне проблеме у вези обезбеђивања неопходних количина мазута, уколико позајмицу не добије. Одборници Скупштине града данас су, после двочасовне дискусије у оквиру обједињене расправе, и ову одлуку усвојили.

-Позајмљује се у тонама, а не у новцу, и враћа се у тонама. На данашњи дан је 92, ми можемо да вратимо ако цена мазута, а ми имамо новац, падне у јуну месецу на 40, као што зна да варира. Ми можемо тада да вратимо 600 тона мазута, не враћамо новац, него количину у тонама. И то треба да се ради, у једном тренутку је мазут пао на 26 динара, и тад је требало да се враћа, рекао је градоначелник Бошко Ничић и додао да овом позајмицом може да се превазиђе проблем и помогне грађанима.

-Оно на чему радимо је да што пре нађемо облик партнерства, у коме ћемо преко партнера обезбедити што више средстава да преправимо наше котларнице и да кренемо на систем грејања на сечку. Велику помоћ имамо Дирекције за контролу јавних улагања Владе Републике Србије, многи пројекти су завршени, а неки су у току. Велика ће ствар бити, што је у најави, да ће се повратним водом из Параћина снабдевати Зајечар, Бор и Неготин, а да ли ће ићи према Књажевцу, то не знам, навео је Ничић.

Ничић је истакао и да је неопходно улагање у изградњу и преправку котлова на сечку, као и да се подразумева комбинација оба енергента и сечке и гаса.

Одлука о враћању старе цене грејања усвојена је са 29 гласова – За, док је одлука о позајмици 600 тона мазута од Републичке дирекције за робне резерве усвојена са 27 гласова.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.