Вести

COVID -19: Четрдесет деветоро новоинфицираних у Зајечару!

COVID -19: Четрдесет деветоро новоинфицираних у Зајечару!

На основу 172 новообрађених PCR и Аg узорка , у последњих 24 h, на територији града Зајечара имамо још четрдесет девет (49) covid-19 позитивних особа ( 28,5% од броја тестираних).

Двадесет шест (26) новоинфицираних особа је женског пола и двадесет три (23) мушког пола старости од 6 до 84 године живота.

На десет (10) контролних тестирања имамо једну (1) covid-19 позитивну особу.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 37.663 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 125 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 7.747 грађана Зајечара (4.011 женског и 3.736 мушког пола).

Од овог броја код 6.944 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

Број хоспитализованих пацијената инфицираних вирусом covid-19, на оба одељења (Инфективном и ОПНЛ), је 61 (капацитет оба одељења је 70 пацијената). У последња 24 h било је 6 пријема и 2 отпуста на овим одељењима. Од 61 хоспитализованог пацијента њих 41 су на кисеоничкој потпори.

Нажалост, имали смо четири (4) смртна случаја, у последња 24 h, на одељењима у covid систему, а као последицу ковид инфекције.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију и не успевајући да постигнемо цифру од БАР 50% ревакцинисаних, ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе са процентуално највећом стопом заражавања.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 50.492 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 22.942 грађана (50,88% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.887 грађана (48,52% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 5.663 грађана ( 12,56 %).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно више од 3/4 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Уколико се настави овако слаб обухват вакцинацијом, и занемарљив раст дневно вакцинисаних првом и другом дозом вакцина, градски ШВС Зајечара, у консултацији са републичким КШ, ЗЗЈЗ и ЗЦ Зајечар, размотриће поновно увођење ванредне ситуације на територији града пошто наш здравствени систем неће још дуго моћи да трпи овакво оптерећење бројем инфицираних а посебно бројем невакцинисаних који изискују озбиљну хоспитализацију.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.