Вести

Директор Српског атлетског савеза Србије у Зајечару: Изградња атлетског стадиона на Краљевици

Директор Српског атлетског савеза Србије у Зајечару: Изградња атлетског стадиона на Краљевици

Директор Српског атлетског савеза Србије (САСС) Слободан Бранковић посетио је Зајечар и са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем у Градској управи разговарао о пројекту изградње атлетске стазе, односно атлетског стадиона и стварању услова за развијање атлетског спорта у Зајечару.

Према речима Слободана Бранковића, замисао је да се по завршетку изградње фудбалског стадиона, што је планирано до краја следеће године, актуелизује и постојећи стадион на коме сада игра Тимок и од њега направи прави атлетски стадион који би био јединствен у овом делу Балкана и Европе.

-Немамо, нажалост, у Србији, а и шире не постоји атлетска стаза, на којој могу да се одржавају атлетска такмичења, рекао је Бранковић и додао:

-За мене као директора Српског атлетског савеза је страшно важно да развијамо инфраструктуру и да град Зајечар што пре добије атлетску стазу како би деца Зајечара и сви спортисти Зајечара и рекреативци, сви љубитељи атлетике имали прилику да се баве атлетиком на правом атлетском стадиону, на правој атлетској стази која ће бити сертификована од стране светске атлетике и на крају оно што је врло важно, Српски атлетски савез ће донирати граду Зајечару пројекат.

Већ до краја ове године, навео је Бранковић, Зајечар ће добити од Српског атлетског савеза пројекат са предмером и предрачуном са којим ће моћи да планира како и на који начин да све реализује.

Цео пројекат је невероватно значајан, каже Бранковић, јер у овом делу Србије, нажалост, не постоји никаква атлетска стаза.

-Ово су стазе које стоје још из периода пре рата, од Димитровграда, Пирота, Лесковца до Зајечара. Немамо ништа у источној Србији, прво ће бити значајне за развој атлетике, али оно што је за мене најважније је да ће деца у основним школама, средњим школама моћи да обављају наставу физичког васпитања на том стадиону, на тој атлетској стази и да стичу основе физичке културе по чему је атлетика и краљица спортова, истакао је директор Српског атлетског савеза.

Идеју, о којој се говори већ више од 10 година, сада је могуће реализовати, према речима Бошка Ничића, захваљујући пре свега томе што су и председник и Влада Републике Србије препознали да у Зајечару треба да буде стадион по најновијим стандардима, тако да се сада отвара могућност да Зајечар добије и озбиљан атлетски стадион, јединствен у овом делу, не само Србије, већ целе регије.

-Да смо кренули из темеља то би коштало страшно, наводи Ничић и додаје да постоје три начина финансирања изградње.

-Ми као град можемо нешто да дамо, али не много. Али држава може и преко Канцеларије за јавна улагања, може директно преко Министарства привреде или Министарства туризма и трговине, али најбоље би било да то обезбедимо из европских средстава, као пројекат прекограничне сарадње где би укључили и Бугарску и Румунију. Све више се таквих фондова отвара, каже Ничић.

Пројекат подразумева изградњу не само атлетске стазе, већ простор за све оно што атлетика подразумева – скок у даљ и скок у вис, бацање диска, бацање кугле.

-Наша деца за то нису имала прилике и немају у школи где да вежбају. Много би се, мислим, младих људи определио за атлетику, а кад се определе за атлетику, лако ћемо после оне који немају тај супер таленат, пребацивати у друге спортове као већ школоване, децу која знају да бацају, да трче и тако даље. И тек значај тога ће се показати оног тренутка кад ово урадимо, а ја више не сумњам. Никада није постојала таква заинтересованост људи који воде државу да помогну овакве паметне пројекте, навео је Ничић и осврнуо се на пројекат изградње затвореног базена:

-И то нам треба! Развијаћемо и ватерполо и атлетику. Исто улагати као што улажемо у фудбал, као што сутра треба више да улажемо у одбојку, кошарку, још неке спортове. Не може све ођедном, али може постепено, да деца имају све могућности, а кад родитељи виде да је овај град, да је ова држава, обезбедила могућности да се њихова деца сутра баве свим овим, пре ће се опредељивати, верујте, него стимулансом од 100, 200 или 300 хиљада да имају дете. Знаће да то дете у овом граду у коме ће се родити има све могућности за нормалан развој.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.