Вести

Амбасадор Немачке Томас Шиб у Градској управи: Пуна подршка за даљи развој града Зајечара

Амбасадор Немачке Томас Шиб у Градској управи: Пуна подршка за даљи развој града Зајечара

Амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб у посети је Источној Србији. У фокусу је активност пројекта „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“, који за циљ има развој туризма читавог региона Источне Србије.

Данас је амбасадор у салону Градске управе у Зајечару заједно са представницима ГИЗ-а, одржао састанак са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и његовим сарадницима.

Амбасадор Шиб је након састанка изјавио да је изузетно задовољан посетом Зајечару и састанком са градоначелником.

-Ово је био одличан састанак са градоначелником, у коме смо се дотакли различитих аспеката развоја, разговарали смо о економској, индустријској, еколошкој ситуацији. Градоначелник је са нама поделио визију даљег развоја града Зајечара, представио нам је најважније пројекте, рекао је амбасадор Томас Шиб и додао да Зајечар није случајно изабран као град за који ће бити издвојена средства у оквиру изградње Визиторског центра на археолошком локалитету Феликс Ромулијана.

-Крајњи циљ пројекта је да се целокупна туристичка понуда Источне Србије подигне на највиши ниво, чиме би туризам постао покретач економског развоја, и да Источна Србија буде још популарнија туристичка дестинација, не само у Србији, већ у целој Европи и свету, рекао је амбасадор.

На састанку је било речи и о еколошким проблемима, о подршци за њихово решавање, где је посебан акценат стављен на подизање свести код грађана о значају очувања животне средине, као и о коначном решавању питања регионалне депоније Халово. Замена енергена, где би град Зајечар прешао са мазута на сечку, и коначно гасификација града и свих села, била је тема о којој се такође разговарало.

Амбасадор Томас Шиб је рекао да је Немачка спремна да помогне изградњу Рок музеја, а визија је и да Визиторски центар буде упориште истраживача студената фолософије и археологије.

Оно што је посебно похвалио је рад Владе Републике Србије и руководства у борби против корона вируса.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је новинарима рекао да је састанак био одличан и продуктиван, и да је амбасадор имао прилику да овог пута мало боље упозна Зајечар, као и минули рад, али и планове локалне самоуправе.

-Изражавам велику захвалност због Визиторског центра, то ће сигурно допринети развоју туризма. Надам се да сам му пружио довољно одговора и информација, како би као град добили подршку да заједно створимо Зајечар у који ће долазити инвеститори. Дотакли смо се многих тема, драго ми је да смо разговарали и о зеленој агенди, мислим да полако почињемо да испуњавамо све те стандарде и верујем да ће његова екселенција са добрим утисцима отићи из нашег града, истакао је Ничић.

Пројекат “#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам” усмерен је на развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој Источне Србије и Доњег Подунавља. Финансирају га Европска унија са 15 милиона евра и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој БМЗ.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.