Вести

ЗАЈЕЧАР: АМБАСАДОР ЕГИПТА И ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗАСАДИЛИ ДРВО ПРИЈАТЕЉСТВА

ЗАЈЕЧАР: АМБАСАДОР ЕГИПТА И ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗАСАДИЛИ ДРВО ПРИЈАТЕЉСТВА

У оквиру кампање „Зелена Србија“ у 10 општина и градова Србије, међу којима је и Зајечар, ових дана, како би се подигла свест грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колико је значајно пошумљавање Србије, спроводи се акција садње дрвећа.

Зајечар је последњи од 10 градова, који је препознао значај овог пројекта и омогућио да се саднице, конкретно данас црвене украсне шљиве у оквиру кампање „Зелена Србија“ засаде управо крај Тимока. Претходно су засађени јавор у Сомбору, јапанска трешња у Апатину, кугласта каталпа у Чачку, пољски јасен у Шапцу, украсни багрем у Беочину, јавор у Сурчину, бели граб у Врању, бреза у Новом Бечеју и црвено цветни глог у Бачу.

Овај пројекат спроводи Колор медија под покровитељством Директората за радиациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Директорат за радиациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије као друштвено одговорна институција овом кампањом жели да допринесе подизању свести по питању ове теме и размени искустава са земљама које имају дипломатска представништва у Београду, а једна од њих је Арапска Република Египат чији је амбасадор Амр Алгувејлија, данас, боравећи у Зајечару, са градоначелником Бошком Ничићем и Предрагом Ивановићем, шефом Кабинета Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, симболично посадио дрво пријатељства.

Заједничкој акцији на Поповој плажи претходио је пријем у салону Градске управе који је Ничић приредио за амбасадора Египта.

-Имали смо један конструктиван разговор и надам се да ће се та сарадња продубити и наставити. Зајечар тражи своје пријатеје не само широм Европе већ и даље. Што више пријатеља то је овај град богатији, што више помоћи овом граду и сарадње са другим градовима то ће Зајечар имати већу перспективу у будућности, казао је Ничић.

-Надам се да ово неће бити наша прва сарадња већ да ће бити једна у низу. Током разговора са градоначелником причали смо о веома важним темама за развој даље сарадње, о култури и економији. Разговарали смо о културним манифестацијама које се могу уговорити између наше две земље, о позориштима, фестивалима, фолкорима… Што се тиче економије разговарали смо о фармама, воћњацима, као и о спортским активностима које се такође могу остварити између две земље. Ми смо отворени за даљу сарадњу, истакао је амбасадор Алгувејли.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је додао да се град труди, посебно у последње две године да обнови пре свега оне саднице које су престареле, али и да што више зеленила добије Зајечар.

-И на овом простору на Поповој плажи је доста старих стабала која почињу да угрожавају сигурност бројних посетилаца. Свака ова нова садница је управо наставак живота овог дрвећа које ће ускоро морати једно по једно да се уклања. Али ми се трудимо да садимо ново. У непосредној близини Попове плаже средили смо један парк у коме је посађено дрвеће старо седам, осам година и које је прилично велико па ћемо се трудити да и даље тако радимо, јер се младо дрвеће врло брзо уништи од стране вандала. Ова укрсна црвена шљива има велика стабла која ће одолети. Водимо рачуна и о томе да саднице које садимо не буду алергени, јер све већи број људи пати од алергија. Обећали смо озелењавање улица и наставићемо да садимо по читавом граду, да корен дрвећа не угрожава тротоаре и да град буде препун зеленила, да буде што више зелених оаза у којима ће људи моћи да уживају, навео је Ничић.

Амбасада Египта је међу првима које су подржале пројекат Зелена Србија.

-Захваљујем се и господину Чобану и Директоријату за радиоактивну и нуклеарну безбедност Србије што су нас позвали. Кад сам дошао први пут у амбасаду у Србији засадио сам дрво у амбасади јер је оно симбол пријателљства, симбол доброте и дугорочних односа. Наша земља је преко 90 одсто прекривена песком тако да је ова садња за нас веома важна јер представља не само дрво већ целу шуму, као и симбол пријатељства и добре воље и сарадништва, казао је амбассадор Египта.

Он је упутио позив градоначелнику Зајечара као и господину Чобану да посете Египат како би и тамо посадили, али дрво палме које успева у тој земљи.

Предраг Ивановић, шеф Кабинета Директората за радиациону и нуклеарну сигурност Србије је подсетио да овај директорат врши инспекцијски наџор над применом јонизујућег зрачења и нуклеарне енергије, односно да се стара о очувању животне средине од штетног јонизујећег зрачења.

-Једино конкретним поступцима заштите и унапређивања целокупног шумског еко система могу се спровести и мере очувања и одрживог коришћења шума, њиховог обнављања, унапређивања, подизања, контроле и заштите шума, као и очувања целокупног еко генетског фонда и остваривања приоритетних функција шума и еко система на микро и макро нивоу наше државе, казао је Ивановић и додао:

-Заштита животне средине представља скуп различитих поступака и мера које спречавају угрожавање средине с циљем очувања биолошке равнотеже. С тим у вези овај пројекат Зелена Србија настао је као идеја повезивања државних институција у Србији, локаних самоуправа са најбољим праксама других пријатељских земаља а садњом симболичног броја садница по градовима Србије, што је очигледан позитиван однос и задовојство свих оних који су учествовали у њој.

Након пријема градоначеник и амбасадор су засадили саднице дрвећа на обали Тимока. Гости су обишли Попову плажу, као и Народни музеј у Зајечару.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.