Вести

УРЕЂЕЊЕ ГРАДСКИХ ЈАРУГА И КРЧЕЊЕ РАСТИЊА

УРЕЂЕЊЕ ГРАДСКИХ ЈАРУГА И КРЧЕЊЕ РАСТИЊА

У Зајечару се овог августа увелико ради на крчењу растиња и уређењу градских јаруга. Данас су радници два зајечарска јавна предузећа, ЈКП “Тимок одржавање” и ЈКСП “Зајечар” чистили тзв. Градску јаругу која се простире од насеља „Подлив“ до Црног Тимока, у дужини од 3.100 метара.

Јаруга је затечена у лошем стању, што због саме њене структуре, што због несавесних грађана који бацају смеће, али ће, према речима надлежних, након уређења, поново добити своју функционалност.

„Ова јуруга је у лошем стању јер није бетонирана, већ спада у групу земљаних јаруга, па након кишне сезоне, она брзо ураста у коров и шибље. Осим тога, земљани наноси сужавају корито, као и смеће које несавесни грађани избацују у саму јаругу. Такође, у појединим деловима суочавамо се са проблемом да станари околних домаћинстава шире своје баште на саму јаругу, па тако направе „чепове“ чиме јаруга изгуби своју функционалност“, наводи Јасмина Басалић, шеф Службе“ Зеленило“ у ЈКП “Тимок одржавање”.

Радове је данас обишао и први човек града Зајечара Бошко Ничић, који је том приликом рекао, да је град Зајечар некада имао добро регулисан систем јаруга али да су на тај систем утицали и други фактори. Ипак, план постоји да се у наредном периоду реше многи проблеми који су везани за сам систем јаруга.

“Зајечар је некад имао добро регулисан систем јаруга. И то је вероватно утицало на то, иако су и падавине биле много мање, да се проблем атмосферске канализације и отпадних, атмосферских вода, решавао на бољи начин. Сада су падавине много веће и јаруге су у много лошем стању. Зајечар има пет главних јаруга у дужини од, неких 100 метера недостаје, од 10 километара. Највећа је ова која води од Подлива па све до Црног Тимока, а њена дужина износи 3.100 метара и то је главна градска јаруга. Имамо јаруге у улици Црвене армије, Котлујевцу, на Шљиварском путу и исто тако велику готово 3 километара дугачку јаругу на Краљевици”, рекао је Ничић.

“Све те јаруге треба да се прочисте, продубе, среде, као што сада радимо ову и завршавамо у наредна два дана, главну такозвану Градску јаругу. Али мора да се уради и нови систем јаруга. Очигледно је да је то једини начин да решимо велики проблем атмосферске канализације и бујичних вода које све чешће директно угрожавају насеља”, казао је Ничић и додао да је израђен план за нови систем јаруга, на чијој ће се реализацији, упркос томе што изискује много новца, свесрдно радити.

“Ми смо урадили и план, али је он изузетно скуп, да би се системом јаруга и раздвајала фекална од кишне канализације. То сада радимо кроз неке пројкете. То је посао предузећа “Водовод” и требаће доста новца да комплетно урадимо систем”, изјавио је градоначелник.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.