Вести

 Зајечар: Завршава се уградња система за избегавање судара

Зајечар: Завршава се уградња система за избегавање судара

У Зајечару се завршава уградња “паметних система”, односно система за обавештавање и упозоравање возача ради превенције саобраћајних незгода.

Смећари и остала возила јавних предузећа и установа у Зајечару ових дана добијају интелигентне системе који детектују пешаке, задржавају возило унутар траке, упозоравају возача на потенцијалну опасност

До данас, завршена је испорука и уградња система за избегавање судара на 45 путничких возила зајечарске Градске управе, јавних предузећа и установа, а у току је уградња ових система у теретним возилима ЈКСП “Зајечар”.

Начелник Одељења за обједињене јавне набавке и локални економски развој у зајечарској Градској управи Иван Живковић је рекао да овај систем треба да допринесе безбеднијем саобраћају у Зајечару.

-Овај систем се састоји од камере која детектује опасност, дисплеја, односно екрана и звучника који упозорава возача две секунде пре самог ударца у одређени предмет или особу. Он детектује пешаке, семафоре, мртве углове, саобраћајне знакове, бициклисте… На време упозорава возача остављајући му секунду и по за реаговање тако што ће успорити или потпуно зауставити возило. На екрану се појављује потенцијална опасност: пешак или возило, уз пиштећи звук, наводи Иван Живковић и додаје:

-Код путничких возила се поставља једна камера, широкоугаона, на предње ветробранско стакло. Код теретних возила и аутобуса постављају се 3 камере, и то две на бочним задњим угловима, а једна на предње ветробранско стакло. Возаче аутобуса упозорава кад путници улазе и излазе.

За коришћење овог “паметног система” није потребна било каква посебна обука, једноставно, кад возач да контакт систем се активира сам.

Пројекат “Систем обавештавања у реалном времену за смањивање саобраћајних незгода у граду Зајечару” суфинансира Кабинет министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.