Вести

ШВС: Донет ЗАКЉУЧАК са инструкцијама за организовање јавног правоза на територији града Зајечара

ШВС: Донет ЗАКЉУЧАК са инструкцијама за организовање јавног правоза на територији града Зајечара

Штаб за ванредне ситуације града Зајечара je, на седници одржаној 18.05.2020. године, донеo

З А К Љ У Ч А К

са инструкцијама за организовање јавног правоза

на територији града Зајечара

Јавни превоз на територији града Зајечара почиње да се обавља редовно од 19.05.2020.године за сва лица обухваћена следећим фазама приоритета:

Прва фаза: запослена лица,

Друга фаза: студенти и ђаци,

Трећа фаза: незапослени, остала лица (укључујући и пензионере млађе од 65 година),

Четврта фаза: лица старија од 65 година.

Возачи јавног превоза морају обавезно носити, на прописани начин, личну заштитну опрему (маску и рукавице) док управљају возилом.

Остала службена лица која се налазе у возилу (редари, кондуктери и контролори) морају обавезно носити, на прописани начин, личну заштитну опрему (маску и рукавице и по могућности и заштитне визире).

Возачка кабина мора бити одељена физичком баријером од путничког дела возила (пластична или друга погодна провидна преграда).

Услуге јавног превоза могу користити само лица која носе личну заштитну опрему — маску и рукавице, тј. неће бити дозвољен улаз путницима који на правилан начин не користе заштитну маску (преко уста и носа) и рукавице.

Улазак путника у возило је могућ само на једна врата (предња или задња), с тим што се возило мора видљиво обележити са спољашње и унутрашње стране на којим вратима је улаз, а на којим излаз путника из возила. У унутрашњости возила мора бити јасно обележен правац кретања путника (од улаза ка излазу).

На улазним вратима возила мора стајати један запослени код превозника (редар) који ће водити рачуна да ли путници улазе правилно носећи личну заштитну опрему, давати упутства о понашању током вожње, вршити проверу валидације возних исправа, вршити друге радње како би се обезбедила сигурност путника и возача.

Седишта морају бити видљиво обележена са успоствљеним размаком који омогућава одговарајућу физичку дистанцу између путника (на дуплим седиштима само један путник и сл. – физичка дистанца у складу са могућностима, односно расположивим капацитетима возила јавног градског и приградског превоза).

Места за стајање у возилу морају бити видљиво обележена на тај начин да се поштује одговарајућа физичка дистанца, у складу са могућностима, односно расположивим капацитетима возила јавног градског и приградског превоза.

Возило се обавезно мора појачано дезинфиковати, пре првог поласка или након повратка у аутобазу по завршетку рада, а по могућству возило треба дезинфиковати и у току радног дана. Посебну пажњу треба обратити на возачку кабину и рукохвате, валидаторе и друге предмете који се често додирују.

Пре и после сваке појединачне вожње, возило се мора проветрити природном вентилацијом, отварањем свих прозора и врата на возилу. Уколико временске прилике дозвољавају, препоручује се да прозори буду отворени и у току вожње. Не користити централизовани начин климатизације. У случају да су прозори блокирани, превозник је дужан да их одблокира.

На стајалиштима морају бити видно истакнута правила понашања у возилу (улазак један по један, ношење личне заштитне опреме, физичка дистанца, начин уласка и изласка путника из возила и др.), као и обележена места за стајање путника на стајалишту ради формирања реда којим се обезбеђује физичка дистанца.

У складу са могућностима превозника, потребно је анагажовање што већег броја возила, а у циљу што редовнијег одвијања јавног превоза.

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

КОМАНДАНТ ШТАБА

Бошко Ничић

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.